ΓΔ: 2701.69 -0.18% Τζίρος: 432.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία του Ιράν

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν για τον θάνατο του πυρηνικού επιστήμονα

Αυτοσυγκράτηση ζητούν Γερμανία και ΟΗΕ. Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο. «Να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι του φόνου ζητά ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν εξέχοντα Ιρανό επιστήμονα, ο οποίος θεωρούνταν εδώ και καιρό ύποπτος από τη Δύση ως ο εγκέφαλος ενός μυστικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Οι ιερωμένοι και οι στρατιωτικοί που κυβερνούν το Ιράν απείλησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση για τον φόνο του 59χρονου Μοχσέν Φαχριζαντέχ, για τον οποίο ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού δολοφόνοι τον πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.

«Για μια ακόμη φορά, τα κακοποιά χέρια της παγκόσμιας αλαζονείας, με το σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς ως μισθοφόρο, βάφτηκαν με το αίμα ενός γιου αυτού του έθνους», υπογράμμισε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε δήλωσή του. Το Ιράν χρησιμοποιεί γενικά την έκφραση «παγκόσμια αλαζονεία» για να περιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ με τον όρο «σφετεριστικό σιωνιστικό καθεστώς» περιγράφει το Ισραήλ.

«Η δολοφονία του μάρτυρα Φαχριζαντέχ δείχνει την απελπισία των εχθρών μας και το βάθος του μίσους τους... Το μαρτύριό του δεν θα επιβραδύνει τα επιτεύγματά μας», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Ροχανί είπε ότι το Ιράν θα προχωρήσει «σε εύθετο χρόνο» σε αντίποινα. «Ο λαός μας είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ). Θέλουν να δημιουργήσουν χάος, θα πρέπει όμως να ξέρουν πως τους ξεσκεπάσαμε και πως δεν θα επιτύχουν. (...) Το Ιράν ασφαλώς θα απαντήσει στο μαρτύριο του επιστήμονά μας σε εύθετο χρόνο», τόνισε.

Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ζήτησε «να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι του φόνου. 

«Σοβαρές ενδείξεις» ευθύνης «του Ισραήλ»

Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε χθες Παρασκευή.

Απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία», η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον Ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.

Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.

Σε κατάσταση συναγερμού οι πρεσβείες του Ισραήλ

Το Ισραήλ έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο, μετά τις απειλές του Ιράν για αντίποινα, με αφορμή τον φόνο ενός πυρηνικού επιστήμονα κοντά στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ισραηλινό Ν12 σήμερα.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο δεν σχολιάζει θέματα ασφαλείας που αφορούν τις διπλωματικές αποστολές του στο εξωτερικό.

Αυτοσυγκράτηση ζητούν Γερμανία και ΟΗΕ

«Λίγες εβδομάδες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα αμερικανική κυβέρνηση, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τον στόχο των συνομιλιών με το Ιράν, ώστε η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να μπορέσει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

«Προτρέπουμε επομένως όλες τις πλευρές να αποφύγουν τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση. «Ενημερωθήκαμε για τις αναφορές ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη. Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Φαρχάν Χαγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Το καθεστώς του Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι απομένει να ανατραπεί το «τρομοκρατικό καθεστώς», κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα Συρίας–Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή εντολή εκκένωσης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου λόγω βομβαρδισμών

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους του Ντέιρ Εζ Ζαχράνι στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν λόγω επικείμενης επίθεσης κατά στόχου της Χεζμπολά, μετά από επίθεση με drone. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Εφικτή η ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος είναι εφικτή και αποτελεί βασικό στόχο του Ισραήλ, τονίζοντας ότι το καθεστώς στο Ιράν είναι πιο αδύναμο από ποτέ και δίνει μάχη για την επιβίωσή του.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο Νετανιάχου έπεισε τις ΗΠΑ να μας κηρύξουν πόλεμο

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι χειραγώγησε τις ΗΠΑ για να τις οδηγήσει σε πόλεμο κατά του Ιράν, επισημαίνοντας πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το παραδέχεται ανοιχτά σε εβραϊκά μέσα.
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Έκκληση για ενότητα των μουσουλμάνων από τον ανώτατο ηγέτη

Ο Μοζτάμπα Χαμενεΐ καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν ενάντια σε ΗΠΑ και Ισραήλ, με μήνυμα του έξι μήνες μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Τονίζει πως η λύση βρίσκεται στην ενότητα και συνεργασία της μουσουλμανικής κοινότητας.