ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Η S&P Global πλησιάζει στην εξαγορά της IHS Markit έναντι 44 δισ.

Η συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει μετρητά αλλά μόνο μετοχές, εάν ολοκληρωθεί αναμένεται να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όγκο συναλλαγής μέσα στο 2020.

Κοντά σε μια τεράστια συμφωνία βρίσκονται S&P Global και IHS Markit που βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για ένα deal ύψους 44 δισ. δολαρίων και θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά της φετινής χρονάς. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας, ενώ σύμφωνα με την Wall Street Journal, που μετέδωσε πρώτη την είδηση η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μετρητά αλλά μόνον μετοχές.

Η IHS Markit, που είναι πάροχος δεδομένων, αναλυτικών στοιχείων και έρευνας,είχε αποτίμηση στα 36,9 δισ. δολάρια σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής, με την μετοχή της να κινείται σε ιστορικά υψηλά μέσα στην εβδομάδα. Συγκεκριμένα η μετοχή της έχει ενισχυθεί κατά 23% από τις αρχές του έτους. Η S&P Global από την πλευρά της έχει κεφαλαιοποίηση 82,2 δισ. δολάρια με την μετοχή της να έχει σημειώσει άνοδο 25% από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, S&P Global και IHS Markit δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Ενώ άτομο κοντά στην διαπραγμάτευση κάνει λόγο οτι μπορεί να υπάρξει και εντός της Δευτέρας ανακοίνωση για την συμφωνία. Αν υπάρξει συμφωνία, η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με παρόμοιο τρόπο όπως την εξαγορά της εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών δεδομένων Refinitiv από τον όμιλο του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έναντι 27 δισ. δολαρίων.

Επίσης αν υπάρξει τελικά συμφωία, αυτή θα είναι η δευτερη σε όγκο συναλλαγής για το 2020 μετά την συμφωνία ύψους 56 δισ. δολαρίων όπου οι μεγαλύτερες κινεζικές ενεργειακές εταιρείας πώλησαν το δίκτυο των αγωγών τους στον νέο εθνικό - κρατικό φορέα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τον Ιούλιο.

Η IHS Markit δημιουργήθηκε από τον πάροχο δεδομένων M&A. Το 2016 η IHS εξαγόρασε την Markit έναντι 9,8 δισ. δολαρίων, συνδυάζοντας τις πληροφοριακές υπηρεσίες της IHS με τους καταλόγους χρηματοοικονομικών προϊόντων της Markit,  όπως τα credit default swaps (CDS), ακριβώς τη στιγμή που το ηλεκτρονικό trading εμφάνιζε τεράστια ζήτηση για δέσμες πληροφοριών.

Ο Craig A. Huber, ιδρυτής της Huber Research Partners σημείωσε στο Bloomberg πως «μια τέτοια συγχώνευση θα αποτελούσε σοκ, χωρίς αμφιβολία», συμπληρώνοντας ότι σίγουρα θα τεθούν ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς πολλές δραστηριότητες των δύο εταιρειών, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών και πετρελαϊκών δεδομένων, αλληλοεπικαλύπτονται και σημείωσε πως «θα υπάρξει πιθανότατα ισχυρότατος ρυθμιστικός έλεγχος και ξεσκόνισμα της συμφωνίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
ΔΙΕΘΝΗ

Η «έκρηξη» απασχόλησης στις ΗΠΑ και τι σημαίνει για τις αγορές

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπονταν μόλις 210.000 θέσεις. Θετική πρώτη αντίδραση από τη Wall Street παρά τη νέα αύξηση απόδοσης των 10ετών ομολόγων.