ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

Τα νέα lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις χώρες της ευρωζώνης προκάλεσε την πτώση του σύνθετου δείκτη προμηθειών στις 45,3 μονάδες.

Απότομη συρρίκνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς οι κυβερνήσεις επέβαλαν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να θέσουν υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων κορονοϊού. Ωστόσο οι επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για την παραγωγή του 2021 και θεωρούν πως το εμβόλιο θα οδηγήσει στην επιστροφή στη κανονικότητα.

Σύμφωνα με έρευνα του δημοσιεύθηκε σήμερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) τον οποίο καταρτίζει η εταιρία IHS Markit και ο οποίος θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, υποχώρησε στις 45,3 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,0 του Οκτωβρίου --το όριο που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η τιμή ήταν, ωστόσο, υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση των 45,1 μονάδων.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών κατέγραψε βουτιά στις 41,7 μονάδες από τις 46,9 του Οκτωβρίου, παραμένοντας για τρίτο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο, όταν το πρώτο κύμα κορονοϊού σάρωνε την Ευρώπη. Καθώς καταστήματα και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κλείσουν και δόθηκαν οδηγίες στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, η ζήτηση κατέγραψε βουτιά.

Ωστόσο, η γενικότερη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής κατέγραψε άλμα στις 60,4 από τις 56,5 μονάδες. «Σε μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι προσδοκίες για ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί, καθώς οι εξελίξεις για ένα εμβόλιο τροφοδοτούν την αισιοδοξία ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς το 2021», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρρικνωμένη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε όλη την Ευρώπη λόγω της πανδημίας έχουν προκαλέσει πλήγμα στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύοντας την πιθανότητα μείωσης του ΑΕΠ στο α' τρίμηνο.