ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

ΕΕ: Συμφωνία για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αποτελέσουν ανάσα για τις οικονομίες.

Στην επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνίας τόσο για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό όσο και για το Ταμείο Ανάκαμψης προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, την πρώτη ημέρα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. 

Η συμφωνία επετεύχθη μετά την υποχώρηση στην οποία προχώρησαν Πολωνία και Ουγγαρία οι οποίες είχαν θέσει βέτο στην έγκριση, καθώς είχαν αντίρρηση στη σύνδεσή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τους όρους του κράτους δικαίου. 

«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και να ανασυγκροτήσουμε τις οικονομίες μας. Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης θα δώσει ώθηση στη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία» έγραψε στο Twitter ο κ. Μισέλ. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία είχε εμφανισθεί χθες, καθώς Πολωνία και Ουγγαρία είχαν δεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση της Γερμανίας, χώρας η οποία ασκεί και την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ.

Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

Μετά και τη σημερινή συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για τη διοχέτευση των 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα, τα οποία θα βοηθήσουν ώστε η οικονομία να ξεπεράσει το πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία και το οποίο ανέκοψε τη θετική πορεία που ακολουθούσε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ήδη, καταθέσει στην Κομισιόν το ειδικό σχέδιο, με τους δύο βασικούς του πυλώνες, όπως έχει τονίσει ο υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας να είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα το εν λόγω σχέδιο όπως όλα δείχνουν έχει γίνει δεκτό με θετικό τρόπο από την Επιτροπή, όπως απέδειξαν και χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Economist. 

Το οικονομικό επιτελείο έχει τονίσει ότι οι εμβληματικές δράσεις που θα στηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, η ψηφιακή μεταρρύθμιση και το 5G, η κοινωνική συνοχή και απασχόληση και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα οι επενδύσεις θα υποστηριχθούν από διαρθρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε ότι το φιλόδοξο σχέδιο των 32 δισ. μπορεί να φέρει επενδύσεις 45 - 50 δισ. ευρώ, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που άφησε πίσω της η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η διπλή έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και επενδυτικού κεφαλαίου επιχειρείται να καλυφθεί τώρα με το Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κατά του βέτο Όρμπαν οι περισσότεροι Ούγγροι

Όταν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ασκούσε βέτο από κοινού με τη Πολωνία, υπολόγιζε ότι η ΕΕ θα υποχωρούσε. Όλα δείχνουν ωστόσο ότι το σχέδιό του οδηγείται σε αδιέξοδο με την πλειοψηφία των Ούγγρων να απορρίπτει το βέτο.