ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skylakakis, YPOIK
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Στόχος επενδύσεις έως 50 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών οι δύο βασικοί άξονες χρήσης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις αλλά και οι μεταρρυθμίσεις.

Οι δομικές μεταρρυθμίσεις και οι στοχευμένες επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο ψηφιακό συνέδριο του Economist, το οποίο είχε τίτλο “EU Recovery and Resilience Fund for Greece: European Green Deal – Digital transformation – Infrastructure”.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βιώνει τις δύο μεγαλύτερες κρίσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Την ελληνική οικονομική κρίση, και την παγκόσμια οικονομική κρίση που συνοδεύει την πανδημία του Covid-19. Όπως ανέφερε, ο συνδυασμός των δύο κρίσεων ανέδειξε τις δύο θεμελιώδεις τα τελευταία χρόνια αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το πολύ μεγάλο επενδυτικό κενό και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω της «αιμορραγίας» προς το εξωτερικό του επιστημονικά καταρτισμένου δυναμικού της χώρας, λόγω της νεομετανάστευσης.

Σε αυτή την πραγματικότητα, η αξιοποίηση των ποσών ύψους 32 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έθεσε στόχο να πραγματοποιηθούν, με κινητοποίηση και πόρων του ιδιωτικού τομέα, συνολικές επενδύσεις ύψους 45-50 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων που θα λύσουν χρόνιες παθογένειες του ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου.

«Το ΔΝΤ προβλέπει μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1% του ΑΕΠ τα προσεχή χρόνια, ωστόσο εμείς θέλουμε να ανεβάσουμε κατά πολύ τον ρυθμό αυτό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης βρίσκεται σε αρμονία με τις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη.

Τόνισε παράλληλα ότι η πανδημία πλήττει με τρόπο δυσανάλογο την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η υγειονομική κρίση επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα έσοδα από τον Τουρισμό, που αναλογεί στην περίπτωση της Ελλάδας στο 10% του ΑΕΠ. Σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός ειδικά, ήταν επίσης πιο ευάλωτος στην κρίση του Covid, αφού στηρίζεται στις αερομεταφορές και την κρουαζιέρα, που επλήγησαν δυσανάλογα σε σχέση με τον οδικό τουρισμό, ενώ έχει μεγάλο αριθμό πελατών από αγορές μη ευρωπαϊκές, που ήταν εντελώς κλειστές το περασμένο καλοκαίρι.

Απώτερος στόχος του Σχεδίου είναι όπως είπε, όχι απλά να αναπληρώσει τις πρόσφατες απώλειες, αλλά να μεταρρυθμίσει ουσιαστικά την οικονομία, αυξάνοντας την μακροπρόθεσμη παραγωγική της δυνατότητα και καθιστώντας την πιο ανθεκτική στις κρίσεις.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Αποφυγή της ύφεσης το 2023 εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η ανάπτυξη της χώρας το 2023 θα κυμανθεί κοντά στα επίπεδα του 2019, εν αντιθέσει με την Ευρώπη που ο ρυθμός θα πέσει σημαντικά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Θα τρέξουν εκατοντάδες έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η υλοποίηση των δημόσιων έργων που περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία από το 2023.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Η χώρα καταφέρνει να καλύψει το επενδυτικό κενό 30 ετών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αύξηση των επενδύσεων αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της κυβέρνησης για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Κύμα επενδύσεων» θα έρθει το 2023 μαζί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Ένταξη 55 έργων αξίας 3,35 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς».