ΓΔ: 874.51 -0.21% Τζίρος: 27.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:50:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germania, lockdown
Φωτο: Shutterstock

Η Γερμανία σχεδιάζει πιο σκληρό lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη Γερμανία οδηγεί στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων. Αντιδράσεις από τον πρόεδρο των εργοδοτών για το οριζόντιο κλείσιμο του λιανικού εμπορίου σε όλη τη χώρα.

Λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού αριθμού κρουσμάτων και θανάτων, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ ζητά άμεση πολιτική δράση. «Στη Γερμανία, ο κορονοϊός εξαπλώνεται και πάλι εκθετικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η εξέλιξη» δήλωσε σήμερα ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο Βερολίνο, αναφερόμενος στην επέκταση του μερικού lockdown το οποίο ισχύει στην Γερμανία από τον Νοέμβριο.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης πολιτικής αντίδρασης και της εφαρμογής ενός «σκληρού» lockdown λόγω αυτής της εξέλιξης. «Η μόνη ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο της κατάστασης είναι ένα (σκληρό) lockdown, το οποίο πρέπει να γίνει αμέσως, Αν περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει μετά να δώσουμε μάχη με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων επί μήνες. Το πλεονέκτημα για το οποίο αγωνίστηκε η Γερμανία την άνοιξη χάθηκε. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στην απειθαρχία του λαού, αλλά κυρίως στα ανεπαρκή μέτρα», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός της στο περιοδικό «Der Spiegel».

«Λαμβανομένου υπόψη του πολύ μεγάλου αριθμού θανάτων και της αμετάβλητα υψηλής πίεσης στις κλινικές, πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των επαφών γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να μειώσουμε τη δημόσια ζωή μεταξύ Χριστουγέννων και 10ης Ιανουαρίου, σε μια χρονική φάση που ούτως ή άλλως είναι μια περίοδος ηρεμίας. Είναι όμως ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι με ένα σκληρό lockdown 14 ημερών από τα Χριστούγεννα μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Μετά το τέλος κάθε είδους lockdown, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξάνεται ξανά εάν τα μέτρα χαλαρώσουν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστούν σε ομοσπονδιακό / εθνικό επίπεδο μέτρα τα οποία να προστατεύουν αποτελεσματικά τις ιδιαίτερα ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ιδίως τους ηλικιωμένους», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης, Κλάους Ράινχαρντ στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktions Netzwerk Deutschland / RND).

Ως πρότυπο ο Ράινχαρντ ανέφερε «την προσέγγιση του Πράσινου δημάρχου του Τούμπινγκεν Μπόρις Πάλμερ να διανείμει αρκετές μάσκες FFP2 σε ηλικιωμένους, να προβλέψει ειδικά διαμορφωμένα παράθυρα για τα ψώνια τους στο λιανικό εμπόριο και να τους προσφέρονται κοινόχρηστα ταξί σε τιμές λεωφορείων. Αυτές είναι εξαιρετικές ιδέες που πρέπει να γίνουν μάθημα σε ομοσπονδιακό επίπεδο».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ιατρικής Ένωσης κάλεσε την ομοσπονδιακή και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να υιοθετήσουν μια ομοιόμορφη προσέγγιση των μέτρων: «Ακόμα κι αν -ας ελπίσουμε- οι εμβολιασμοί ξεκινήσουν τον Ιανουάριο, χρειαζόμαστε μια σαφή, κατανοητή και μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή διαφοροποίηση των πολιτικών οι οποίες εφαρμόζονται και το συνονθύλευμα κανονισμών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσουμε την έγκριση του πληθυσμού για τους απαραίτητους περιορισμούς προς αντιμετώπιση του κορονοϊού», προειδοποίησε. 

Ο νέος πρόεδρος των Γερμανών εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ από την πλευρά του, ζητά να μην ανανεωθεί το ομοσπονδιακό lockdown στον τομέα του λιανικού εμπορίου τα Χριστούγεννα.

«Νομίζω ότι είναι λάθος να μην λειτουργεί το λιανικό εμπόριο σε ολόκληρη τη Γερμανία, διότι η εξέλιξη των κρουσμάτων στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Προπομερανία, για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη στο κρατίδιο της Σαξονίας. Ο τομέας του λιανικού εμπορίου έχει ήδη υποφέρει πολλά και ασφαλώς θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει επιχειρηματική δραστηριότητα τα Χριστούγεννα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA) στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt». «Όταν οι πολιτικοί εξετάζουν αυστηρότερα μέτρα, θα πρέπει κυρίως να σκεφτούν το χρονικό διάστημα μετά τη δουλειά, για παράδειγμα τον περαιτέρω περιορισμό των ιδιωτικών συναθροίσεων», συμπλήρωσε.

Συνολικά πάντως, ο νέος επικεφαλής της BDA αξιολογεί θετικά την ασκηθείσα πολιτική για την αντιμετώπιση του κορονοϊού: «Η βοήθεια της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων ήταν καλή και σωστή, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε ξανά κέρδη. Και αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν δεν υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα μορατόριουμ οικονομικών επιβαρύνσεων. Με υψηλότερους φόρους ή εισφορές θα στραγγαλίσουμε την οικονομία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αίρει από 1/7 όλες τις απαγορεύσεις για τα ταξίδια

Για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται πλέον στις «περιοχές κινδύνου», οι οδηγίες θα συνιστούν απλώς «ιδιαίτερη προσοχή»