ΓΔ: 1440.07 -0.60% Τζίρος: 14.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:45:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο που επιβάλει κυρώσεις στη Τουρκία για την αγορά των S-400 θα σταλεί πλέον στον Ντόναλντ Τραμπ για υπογραφή, αν και αναμένεται ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος να θέσει βέτο.

Την επιβολή άμεσων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ψήφισε η Γερουσία καθώς με 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά πέρασε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Πλέον το νομοσχέδιο θα σταλεί στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως, να αναμένεται ότι θα βάλει βέτο, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Oι κυρώσεις αυτές προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στο NDAA, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες είχε τονίσει πως «και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ διαμορφώνεται η άποψη ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει», υπογραμμίζοντας οτι «αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα, θα φανεί εν ευθέτω χρόνο. Οι συμφωνίες τηρούνται και ναι, οι συμφωνίες τηρήθηκαν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία επιβεβαίωσε την έγκριση της πώλησης των F16

Η προθεσμία 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για την πώληση στην Τουρκία 40 νέων μαχητικών και κιτ αναβαθμίσεων και εξοπλισμού για 79 αεροσκάφη του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16 έληξε χωρίς εμπόδια.