ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ στις start-ups μεγάλης αξίας

Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τις περισσότερες start-ups μεγάλης αξίας (μονόκερους) στον κόσμο, δηλαδή εταιρείες που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.

Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους «μονόκερους» (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις πετυχημένες νεοφυείς -κυρίως τεχνολογικές- εταιρείες (start-ups) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο.

Η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρείες έναντι 203 των ΗΠΑ, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των «μονόκερων» παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρείες η κάθε μία.

Η πρώτη ετήσια έκθεση του κινεζικού Ινστιτούτου Ερευνών Hurun με έδρα τη Σαγκάη (Hurun Global Unicorn List 2019) εκτιμά ότι ο «μονόκερως» με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς είναι η κινεζική χρηματοοικονομική εταιρεία Ant Financial (150 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση οι επίσης κινεζικές ByteDance και Didi Chuxing. Στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα των ΗΠΑ, όπως οι αμερικανικές Airbnb (έκτη) και η Space X του Ίλον Μασκ (όγδοη).

Ο τομέας με τις περισσότερες start-ups μεγάλης αξίας στον κόσμο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο (68 εταιρείες) και ακολουθούν ο τομέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech - 56 εταιρείες), το υπολογιστικό «νέφος» (Cloud - 44 εταιρείες), η τεχνητή νοημοσύνη (40) και η εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics - 34).

Η μέση ηλικία των «μονόκερων» είναι τα επτά έτη, ενώ η συνολική αξία όλων των γνωστών μονόκερων στον κόσμο (494 σε 24 χώρες) υπολογίστηκε σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια (μέση αξία της κάθε εταιρείας τα 3,4 δισ. δολ.). Το Πεκίνο είναι η πόλη με τους περισσότερους «μονόκερους» στον κόσμο (82) και ακολουθεί το Σαν Φρανσίσκο (55). Σαν περιοχή, η Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα με 102 τέτοιες εταιρείες (21% του συνόλου).

Η πιο πετυχημένη επενδυτική εταιρεία είναι η Sequoia που έχει επενδύσει σε 92 «μονόκερους» και ακολουθούν η Tencent (46) και η Softbank (42). Το 4% των «μονόκερων» εκκολάφθηκε από κάποια άλλη μεγάλη εταιρεία, προτού αυτονομηθεί και προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές. Ο Νο 1 σε αξία «μονόκερως», η Ant Financial, προήλθε από τους κόλπους του κινεζικού γίγαντα Alibaba.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεργασία ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνίας για κρίσιμα ορυκτά

ΕΕ, ΗΠΑ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε στρατηγική συνεργασία για ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Προβλέπεται και μνημόνιο ΗΠΑ-ΕΕ για τα ορυκτά εντός 30 ημερών.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές σόγιας, ανησυχία για εξοπλισμούς Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε πως είχε θετικό τηλεφώνημα με τον Σι, συζητώντας θέματα εμπορίου και ασφάλειας, ενώ η Κίνα προειδοποίησε για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν. Αυξάνονται οι κινεζικές αγορές αμερικανικής σόγιας, εκτοξεύοντας τα futures.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Σι - Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με το CCTV, ενόψει της επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα τον Απρίλιο. Νωρίτερα ο Σι είχε βιντεοκλήση με τον Βλ. Πούτιν.
ΗΠΑ Κίνα σημαίες σκάκι
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές εταιρίες αναζητούν ειδικούς στην Κίνα και στην AI της

Όλο και περισσότερες διεθνείς εταιρείες ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη στις επενδυτικές τους δραστηριότητες στην Κίνα. Η Bridgewater Associates αναζητά ειδικό AI με γνώση της κινεζικής αγοράς και της πολιτικής για έρευνα στη Νέα Υόρκη.
Σπάνιες γαίες ορυκτά
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Θέλει απόθεμα σπάνιων γαιών για μείωση εξάρτησης από Πεκίνο

Οι ΗΠΑ δημιουργούν απόθεμα σπάνιων γαιών αξίας 12 δισ. δολ., για να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα. Το σχέδιο χρηματοδοτείται με δάνειο 10 δισ. από την EXIM Bank και 1,7 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.