ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

FT: Έσωσαν την τουρκική λίρα οι ήπιες κυρώσεις του Τραμπ

Αφού έχασε περίπου το 25% της αξίας της φέτος, η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σταθερά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Σήμερα, η λίρα ενισχύεται οριακά (0,20%) και η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται στις 7,83 λίρες.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στις πολυαναμενόμενες κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στους S400 με κυρώσεις προς τον στρατιωτικό οργανισμό προμηθειών της χώρας και τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους. Αν και τα μέτρα θεωρήθηκαν σχετικά ελαφριά, ωστόσο το γεγονός ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ υπογραμμίζει την έκταση της έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των παραδοσιακών δυτικών συμμάχων της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κυρώσεις σε βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ως απάντηση στην Τουρκία για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400. 

Ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο στη συνέχεια της ανακοίνωσης κάλεσε την Άγκυρα να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα με τους S-400 σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ  στις κυρώσεις περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ και στους Μουσταφά Ντενίζ, Σερχάτ Κέντζογλου και Φαρούτ Γιγκίτ. Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμα η  απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ότι «παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)». 

Η Τουρκία είχε ήδη αφαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς μαχητικών F-35 του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της εν λόγω αγοράς.

H ανησυχία για αυστηρές κυρώσεις  υπάρχει ήδη εδώ και χρόνια στο μυαλό των ξένων επενδυτών που φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την τουρκική οικονομία. Αφού έχασε σχεδόν το 25% της αξίας της φέτος, η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται σταθερά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση. Σήμερα, η λίρα ενισχύεται οριακά (0,20%) και η ισοτιμία με το δολάριο διαμορφώνεται στις 7,83 λίρες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Halkbank: Απορρίφθηκε η έφεσή της για τραπεζική απάτη υπέρ του Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισ. από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.