ΓΔ: 903.45 0.15% Τζίρος: 16.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελβετία: Κλείσιμο συνόρων για Βρετανούς και 10ημερη καραντίνα

Το μέτρο αφορά και όσους ταξιδεύουν από τη Ν. Αφρική, ενώ σημαντικός αριθμός Βρετανών βρίσκεται, ήδη, στη χώρα, επισκεπτόμενοι τα χιονοδρομικά της κέντρα.

Η Ελβετία έκλεισε σήμερα τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και επέβαλε 10ημερη καραντίνα σε όσους φθάνουν από τις 14 Δεκεμβρίου στο έδαφός της, για να αποκλείσει την είσοδο τυχόν φορέων του νέου στελέχους του κορονοϊού. Χθες, Κυριακή, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πολιτικής Αεροπορίας είχε ήδη αποφασίσει τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ της Ελβετίας και αυτών των δύο χωρών.

Η ελβετική αεροπορική εταιρία Swiss διευκρίνισε σήμερα ότι οι εμπορευματικές πτήσεις δεν επηρεάζονται από αυτό το μέτρο. Από την πλευρά της, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζεται μια παρέκκλιση από αυτήν την απαγόρευση για όσους κατοικούν στη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική που βρίσκονται αυτή την περίοδο στην Ελβετία, καθώς και για όσους κατοικούν στην Ελβετία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία από αυτές τις δύο χώρες.

«Ωστόσο, θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών επιστροφής», προειδοποίησε η ελβετική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση «αποφάσισε επιπλέον γενικευμένη απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της σε όλους τους ξένους πολίτες που φθάνουν από τη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία επρόκειτο να λήξει στο τέλος του έτους για τους Βρετανούς πολίτες, λόγω του Brexit. Η κυβέρνηση έλαβε αυτά τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι στην Ελβετία δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση αυτού του νέου στελέχους επί του παρόντος.

«Υπάρχει ήδη ο ιός; Αναμφίβολα, αλλά δεν τον έχουμε εντοπίσει ποτέ στην Ελβετία. Γιατί δεν είμαστε σίγουροι; Επειδή η αλληλουχία (...) δεν γίνεται συστηματικά», δήλωσε ο Πάτρικ Μάτις, υπεύθυνος καταστάσεων κρίσης στο υπουργείο Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου. Οι ομοσπονδιακές αρχές παραδέχθηκαν ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από αυτήν την καραντίνα και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρίες και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία να παράσχουν στοιχεία για τους επιβάτες που έχουν φθάσει από τις 14 Δεκεμβρίου από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 92 πτήσεις από τη Βρετανία προς την Ελβετία από τις 14 Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι αρχές. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ένωση που εκπροσωπεί τον ελβετικό κλάδο φιλοξενίας δεν διέθετε τρέχοντα στοιχεία για τον αριθμό των Βρετανών που πλήττονται από την καραντίνα, αλλά τόνισε ότι «οι επισκέπτες συμμορφώνονται με τα μέτρα και κατανοούν τους περιορισμούς».

Στο Βερμπιέ, το οποίο είναι ένα από τα αγαπημένα χιονοδρομικά κέντρα των Βρετανών, οι αρχές επικοινωνούν με όλους τους επαγγελματίες παρόχους καταλυμάτων και εκτιμούν ότι αρκετές εκατοντάδες επηρεάζονται από την καραντίνα. «Στα 20 κέντρα που ρωτήσαμε, υπήρχαν περίπου εκατό Βρετανοί πολίτες. Είναι σχετικά μικρός αριθμός, δεν με εκπλήσσει δεδομένης της περιόδου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Γραφείου Τουρισμού στο Βερμπιέ, Σιμόν Βιγκέ, διευκρινίζοντας ότι το θέρετρο διαθέτει περίπου εξήντα επαγγελματίες παρόχους καταλυμάτων, εκ των οποίων 30 ξενοδοχεία.


 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Πείστε κάποιον να εμβολιαστεί και κερδίστε κουπόνι δώρου

«Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει να πείσει έναν φίλο, ένα γείτονα, ένα συνάδελφο ή ένα μέλος της οικογένειάς του για τα οφέλη του εμβολιασμού», ανέφερε η κυβέρνηση. «Η συνεργασία του πληθυσμού θα πρέπει να ανταμείβεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Υψηλότερη στα παιδιά η μετάδοση της Covid-19

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε, ενώπιον βουλευτών, σε μια συνεδρίαση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, πως «αναμφίβολα, καταγράφεται σημαντική μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».
Big Ben-Bretania-Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισ. λιρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η πανδημία της Covid-19 αύξησε την πίεση στο NHS, ένα σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί, το οποίο στο παρελθόν υπέφερε από καθυστερήσεις και από χρόνια έλλειψη προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών.