ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Απειλεί την ανάκαμψη στην ευρωζώνη το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Προς το παρόν το Ταμείο δεν κόβει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αλλά τονίζει ότι ίσως να είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο και να χρειασθούν περισσότερα μέτρα στήριξης.

Τον κίνδυνο μιας ανάκαμψης της οικονομίας βραδύτερης από το αρχικά αναμενόμενο επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την οικονομία της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχέχεται να χρειασθούν περισσότερα μέτρα στήριξης, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι κίνδυνοι θα παραμείνουν καθοδικοί στο νέο έτος και η χρονική στιγμή της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά θα υλοποιηθεί ο εμβολιασμός, τονίζει το Ταμείο, αν και σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης χωρίς προηγούμενο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης.

«Εάν δεν αλλάξει σημαντικά η δυναμική της πανδημίας τους επόμενους μήνες, η οικονομική δραστηριότητα πρόκειται να ανακάμψει πιο αργά από όσο προβλεπόταν», τονίζει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι θα χρειασθεί περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διερευνήσουν επιλογές για την ενίσχυση των ισχυόντων δημοσιονομικών κανόνων. Αυτή η σύσταση αποτελεί παραίνεση για ακόμη πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική.

Πάντως, το ΔΝΤ διατήρησε τις προβλέψεις του για πτώση 8,3% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης και για οικονομική ανάκαμψη 5,2% το 2021.

Μια πιο αργή ανάκαμψη θα ήταν πιο πιθανό να προκαλέσει μακροπρόθεσμα «τραύματα», που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευωζώνη στο μέλλον, σημειώνει το Ταμείο, ενώ τονίζει και ότι οι εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για το Brexit έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα.

Οι διευθυντές του ΔΝΤ συγχαίρουν την πολιτική ηγεσία της ΕΕ για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την ταχεία εφαρμογή, την ποιότητα των δαπανών και την ικανότητά του να λειτουργεί σαν καταλύτης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο συνιστά επίσης να διατηρηθούν τα μέτρα χαλάρωσης των εποπτικών κανόνων και υποστήριξης των τραπεζών, έως ότου η ανάκαμψη να βρεθεί σε καλό δρόμο.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα χρειασθεί να παραταθούν για μεγάλη περίοδο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: κοντά στο 2%) στο μεγαλύτερο μέρος του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις αρχές του μήνα αξιολογούνται θετικά από Ταμείο, αλλά σημειώνεται ότι ενδέχεται να χρειασθεί περαιτέρω στήριξη, ειδικά εάν υλοποιηθούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα η ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα μετά το υψηλό 15ετίας που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο. Ωστόσο η ανάπτυξη παραμένει πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο προ της πανδημίας.
Afganistan-gynaikes
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Η οικονομική κατάρρευση του Αφγανιστάν, πηγή προσφυγικής κρίσης

Το Ταμείο ανέφερε ότι η αναταραχή στο Αφγανιστάν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την ασφάλεια στην περιοχή και πέρα από αυτή και ότι τροφοδοτεί άλμα στον αριθμό των Αφγανών προσφύγων.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΔΝΤ και G20 για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις προϊόντων

Μαζί με την άνοδο στις τιμές της ενέργειας το θέμα της έλλειψης προϊόντων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Βρετανία να να καλεί για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.