ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μυστική η τοποθεσία αποθήκευσης των εμβολίων στη Γερμανία

Οι δόσεις εμβολιασμού για τη Γερμανία μεταφέρονται σε μια κεντρική αποθήκη με φορτηγά, αλλά το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κρατά μυστικό το που βρίσκεται.

Τίποτα πλέον δεν εμποδίζει την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη Γερμανία. Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ενέκρινε τις πρώτες παρτίδες των συνολικά άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων εμβολιασμού από τις εταιρείες Biontech και Pfizer.

Το εν λόγω Ινστιτούτο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των εμβολίων. Η έγκριση αποτελεί προϋπόθεση για τη χρήση του εμβολίου, η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή. Όπως ανακοινώθηκε, το πιστοποιητικό εκδόθηκε χθες, μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός ότι δόθηκε το πράσινο φως τόσο γρήγορα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιστημονικές δοκιμές των παρτίδων είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από την έγκριση της ΕΕ.

Η παράδοση του πρώτου εμβολίου από την εταιρεία Biontech που εδρεύει στο Μάιντς και τον συνεργάτη της στις ΗΠΑ Pfizer ξεκινά επίσης σήμερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Biontech, συνολικά 12,5 εκατομμύρια δόσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους Η Biontech υπόσχεται ότι οι δόσεις θα φτάσουν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε την άδεια της υπό όρους κυκλοφορίας του προϊόντος τη Δευτέρα.

Οι δόσεις εμβολιασμού για τη Γερμανία μεταφέρονται σε μια κεντρική αποθήκη με φορτηγά, αλλά το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κρατά μυστικό το που βρίσκεται. Στη συνέχεια, θα παραδοθούν υπό αστυνομική προστασία στα ομοσπονδιακά κρατίδια, όπου οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου. Εκείνα θα αποφασίσουν πού θα αποθηκευθούν τα εμβόλια και πώς θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού και στις κινητές μονάδες ομάδες εμβολιασμών.

Η φύλαξη του εμβολίου δεν είναι η μόνη δυσκολία, διότι πρέπει να παραμένει σε βαθιά κατάψυξη -70 βαθμών Κελσίου, κάτι το οποίο απαιτεί ειδικούς χώρους με ειδική τεχνολογία παρακολούθησης. Γι αυτό και την μεταφορά του την έχουν αναλάβει εταιρείες προώθησης που ειδικεύονται στις φαρμακευτικές μεταφορές.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια οργανώνουν τα ίδια τους εμβολιασμούς. Στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας είναι οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, θα εμβολιαστούν από 60 κινητές μονάδες στο χώρο όπου βρίσκονται. Οι άνω των 80 ετών θα προσκαλούνται στα κέντρα εμβολιασμού που έχουν συσταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Απαιτούνται δύο εμβολιασμοί με χρονική απόσταση περίπου ενός μήνα.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι «αρχικά θα εμβολιαστεί μόνο μια επιλεγμένη ομάδα. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, θα παραδοθούν στα κρατίδια 1,3 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Άλλα 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να προστεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Εάν εγκριθεί και το εμβόλιο της αμερικανικήε εταιρείας Moderna στην ΕΕ, θα προστεθεί άλλο 1,5 εκατομμύρια δόσεων».

Ο Σπαν αναμένει ότι «το δεύτερο τρίμηνο του ερχόμενου έτους θα είναι διαθέσιμα τόσα εμβόλια, ώστε να μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στη στρατηγική εμβολιασμού και οι οικογενειακοί γιατροί. Προαπαιτούμενο είναι να λάβουν έγκριση και άλλα εμβόλια. Εάν εγκριθούν όλα, τότε θα μπορούσαν να έχουν εμβολιαστεί όλοι μέχρι το καλοκαίρι», όπως είπε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εργοδότες και συνδικάτα καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν

«Συνεχίστε να είστε συνετοί και υπεύθυνοι. Συμβάλετε στο να προστατευθούν οι πολίτες στις επιχειρήσεις από την μόλυνση» προτρέπουν οι πρόεδροι των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν.
germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.