ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αύξηση επιτοκίου στο 17% στην Τουρκία, ενισχύεται η λίρα

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 15% προηγουμένως, σημειώνοντας πως η ασθενέστερη λίρα και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές πληθωρισμού.

Σε νέα αύξηση του επιτοκίου, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, με το νόμισμα της χώρας να σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου, στα 7,5771. 

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 15% προηγουμένως, σημειώνοντας πως η ασθενέστερη λίρα και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές πληθωρισμού.

«Στην προσεχή περίοδο, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί αποφασιστικά έως ότου οι ισχυροί δείκτες υποδηλώνουν μια μόνιμη πτώση στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους στόχους και τη σταθερότητα των τιμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται πως ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας προχώρησε τον Νοέμβριο, σε αύξηση του επιτοκίου στο 15% από 10,75%, σε μια κίνηση που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς και επέτρεψε στη λίρα να «ανασαίνει» στην αγορά συναλλάγματος.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα επιβραδύνει και άλλο την ήδη ασθενή οικονομική δραστηριότητα, όμως η κεντρική τράπεζα δεν είχε άλλα περιθώρια να την αποφύγει, καθώς έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα και δεν μπορεί να υποστηρίξει το νόμισμα με πωλήσεις συναλλάγματος.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως, μετά την αλλαγή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν εγκατέλειψε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, δηλώνοντας έτοιμος να εφαρμόσει ακόμη και «πικρή συνταγή», κάτι που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως αποδοχή της ανάγκης για μια μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας και προκάλεσε θεαματική άνοδο της λίρας έναντι δολαρίου, κατά 4%.

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει μια νέα στρατηγική για την ανάπτυξη, βασισμένη στη σταθερότητα, το χαμηλό πληθωρισμό και τις ξένες επενδύσεις, ενώ ως τώρα κατ' επανάληψη έκανε επιθέσεις στους ξένους επενδυτές, τους οποίους κατηγορούσε για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, ενώ ζητούσε από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, που είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ