ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αποφασισμένος για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δεσμευτεί για μια σειρά από δικαστικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως η Άγκυρα στοχεύει στο να οργανώσει ένα σύστημα βασισμένο στην παραγωγή και την εργασία.

Αποφασισμένος είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να εφαρμόσει στη χώρα δομικές μεταρρυθμίσεις που θα σπάσουν το οικονομικό «τρίγωνο του διαβόλου» δηλαδή το τρίγωνο, των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των ισοτιμιών ξένου συναλλάγματος, όπως δήλωσε σήμερα, ο πρόεδρος. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να οργανώσει ένα σύστημα, το οποίο, θα είναι βασισμένο στην παραγωγή και στην εργασία.

Την παραμονή Χριστουγέννων η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε νέα αύξηση του επιτοκίου, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, με το νόμισμα της χώρας να σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου, στα 7,5771. 

Υπενθυμίζεται πως ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας προχώρησε τον Νοέμβριο, σε αύξηση του επιτοκίου στο 15% από 10,75%, σε μια κίνηση που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της αγοράς και επέτρεψε στη λίρα να «ανασαίνει» στην αγορά συναλλάγματος.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα επιβραδύνει και άλλο την ήδη ασθενή οικονομική δραστηριότητα, όμως η κεντρική τράπεζα δεν είχε άλλα περιθώρια να την αποφύγει, καθώς έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα και δεν μπορεί να υποστηρίξει το νόμισμα με πωλήσεις συναλλάγματος.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως, μετά την αλλαγή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν εγκατέλειψε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, δηλώνοντας έτοιμος να εφαρμόσει ακόμη και «πικρή συνταγή», κάτι που ερμηνεύθηκε από την αγορά ως αποδοχή της ανάγκης για μια μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας και προκάλεσε θεαματική άνοδο της λίρας έναντι δολαρίου, κατά 4%.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μία σειρά δικαστικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων τον προηγούμενο μήνα, καλλιεργώντας προσδοκίες για την πιθανή απελευθέρωση πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων, αλλά και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις φυλακές.

Ωστόσο, τα πρόσφατα σχόλια του, για δικαστικές αποφάσεις και η κριτική που δέχθηκε η κυβέρνησή του, καλλιέργησαν σκεπτικισμό για την υπόσχεσή του. Μιλώντας μέσω μιας βιντεοσύνδεσης σε μία τελετή στην Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία πραγματοποιεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όχι επειδή «της επιβλήθηκε» να το πράξει, αλλά επειδή «οι άνθρωποί μας το αξίζουν». Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων στο κοινοβούλιο, θα γίνουν ταχύτατα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα είχε καταδικάσει ως «μεροληπτική», «υποκριτική» και «πολιτικού χαρακτήρα» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο ζητεί την αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Για την περίπτωση του Κούρδου πολιτικού, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Εξετάζει κοινά βήματα στην αμυντική βιομηχανία με τη Μόσχα

Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντηση με τον Πούτιν πρότεινε να δουλέψει η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων, ενώ εξετάζουν κοινά βήματα στους τομείς μαχητικών αεροπλάνων και υποβρυχίων.
erdogan, tourkia, EE
ΔΙΕΘΝΗ

H Τουρκία αποχώρησε σήμερα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υιοθετήθηκε το 2011 και οι χώρες που την έχουν υπογράψει δεσμεύονται να λάβουν μέτρα για να προλαμβάνουν την ενδοοικογενειακή βία, να προσάγουν τους δράστες και να προωθούν την ισότητα των δύο φύλων.