ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΠΠοολλιιττιικκΧόόάςςρ  τχχηάάςρρ ττΒηηαςςλ  κΒΒααανλλίκκωαανννίίωωνν
Φωτο: Shutterstock

FAZ: Η Ευρώπη αποχαιρετά τα Βαλκάνια

Με τίτλο «Αντίο Βαλκάνια;» κυκλοφόρησε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζοντας ως τομή στην πολιτική διεύρυνσής της, την απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία.  

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται σήμερα στο μέλλον των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου και κυκλοφορεί με ένα πρωτοσέλιδο που φέρει ως τίτλο την ερώτηση «Αντίο Βαλκάνια;». Όπως αναφέρει πως η εφημερίδα «η απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία ήταν τομή στην πολιτική διεύρυνσής της».

Κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία των συζητήσεων για το μέλλον των βαλκανίων, η εφημερίδα τονίζει οτι το 2003 στη Θεσσαλονίκη και εν μέσω του πολέμου και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, τα 15 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια ανακοίνωση που ήταν παράλληλα και υπόσχεση: «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ». Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ μια διαδικασία χωρίς επιστροφή».

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι «δεκαέξι χρόνια αργότερα η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση που επικρατεί στα σχεδόν διπλάσια μέλη της ΕΕ σε σύγκριση με τότε. …Το Ευρωβαρόμετρο της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη εδώ και χρόνια καταδεικνύει έναν ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με τη διεύρυνση». Και καταλήγει πως «δεν ήταν ο Μακρόν αυτός που με την άρνηση του για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία κατέστρεψε τη μέχρι σήμερα πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Έβαλε μόνο την ταφόπλακα. Η ΕΕ ήταν εδώ και πολύ καιρό αναξιόπιστη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Αβραμόπουλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ο Δ. Αβραμόπουλος

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων την ερχόμενη Τρίτη στα Σκόπια. 
Μέρκελ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές πιέσεις για την ευρωπαϊκή ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εντείνουν τις πιέσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση υπουργών ενέργειας: Τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος Ευρώπης

Στο Βελιγράδι έγινε η 2η τετραμερής υπουργική συνάντηση για τη διασυνδεσιμότητα ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Επισημάνθηκε η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και υλοποίησης κάθετων διαδρόμων φυσικού αερίου. Επόμενη συνάντηση στη Σόφια.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακός διάδρομος στα Βαλκάνια επεκτείνεται και σε πετρελαιοειδή

Στη 2η Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση στο Βελιγράδι, συζητήθηκε η ανάπτυξη ενεργειακού διαδρόμου πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από την Ελλάδα με συμμετοχή Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, με έμφαση στη διασύνδεση και τα έργα αγωγών.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης-Αρναούτογλου: Ερώτηση στην Κομισιόν για δηλώσεις φον ντερ Λάιεν

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν στη Βόρεια Μακεδονία, εστιάζοντας στη χρήση του όρου «Macedonian culture» και ζητώντας διευκρινίσεις για τη συμβατότητά του με διεθνείς συμφωνίες.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση προασπίζει πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και απαιτεί σεβασμό των συμφωνιών, ενώ επέρριψε ευθύνες για το παρελθόν στον Αλέξη Τσίπρα και όσους ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών.