ΓΔ: 815.9 1.66% Τζίρος: 53.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

FAZ: Η Ευρώπη αποχαιρετά τα Βαλκάνια

Με τίτλο «Αντίο Βαλκάνια;» κυκλοφόρησε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung χαρακτηρίζοντας ως τομή στην πολιτική διεύρυνσής της, την απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία.  

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται σήμερα στο μέλλον των χωρών της βαλκανικής χερσονήσου και κυκλοφορεί με ένα πρωτοσέλιδο που φέρει ως τίτλο την ερώτηση «Αντίο Βαλκάνια;». Όπως αναφέρει πως η εφημερίδα «η απόφαση της ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία ήταν τομή στην πολιτική διεύρυνσής της».

Κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία των συζητήσεων για το μέλλον των βαλκανίων, η εφημερίδα τονίζει οτι το 2003 στη Θεσσαλονίκη και εν μέσω του πολέμου και της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, τα 15 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια ανακοίνωση που ήταν παράλληλα και υπόσχεση: «το μέλλον των Βαλκανίων ανήκει στην ΕΕ». Μάλιστα όπως υπογραμμίζει «ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ μια διαδικασία χωρίς επιστροφή».

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι «δεκαέξι χρόνια αργότερα η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης δεν αντικατοπτρίζει τη διάθεση που επικρατεί στα σχεδόν διπλάσια μέλη της ΕΕ σε σύγκριση με τότε. …Το Ευρωβαρόμετρο της κοινής γνώμης στα κράτη μέλη εδώ και χρόνια καταδεικνύει έναν ολοένα και μεγαλύτερο σκεπτικισμό σε σχέση με τη διεύρυνση». Και καταλήγει πως «δεν ήταν ο Μακρόν αυτός που με την άρνηση του για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία κατέστρεψε τη μέχρι σήμερα πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Έβαλε μόνο την ταφόπλακα. Η ΕΕ ήταν εδώ και πολύ καιρό αναξιόπιστη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικές πιέσεις για την ευρωπαϊκή ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εντείνουν τις πιέσεις για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανέπαφη έχει μείνει η γερμανική οικονομία από την πανδημία

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Π. Αλτμάιερ ανέφερε πως το 2020 χρεοκόπησαν λιγότερες επιχειρήσεις από την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας πως καμία γερμανική εταιρεία δεν πρέπει να φοβάται για την βιωσιμότητά της.