ΓΔ: 816.76 -0.03% Τζίρος: 68.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:39:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Κίνα θυσιάζει την Κάρι Λαμ για να ηρεμήσει το Χονγκ Κονγκ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Πεκίνο σχεδιάζει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, με την κινεζική κυβέρνηση να αρνείται τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Πεκίνο προβλέπει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση έπειτα από τέσσερις μήνες διαδηλώσεων που γίνονται ολοένα και πιο βίαιες στην πρώην βρετανική αποικία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η οργή των διαδηλωτών επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Κάρι Λαμ, η οποία βρίσκεται στη θέση αυτή από τα μέσα του 2017 και η πλειονότητα αυτών που διαμαρτύρονται ζητεί την παραίτησή της από επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ.

Το Πεκίνο την στηρίζει μέχρι στιγμής απόλυτα και καταδικάζει τη βία από τους διαδηλωτές, οι οποίοι από τον Ιούνιο ζητούν περισσότερη αυτονομία και πολιτικές ελευθερίες απέναντι στον ολοένα και μεγαλύτερο, όπως κρίνουν, έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται καλά ενημερωμένα πρόσωπα για τις συζητήσεις που γίνονται, η κεντρική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αντικατάστασή της από έναν "προσωρινό" επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο στην βρετανική εφημερίδα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στη βία.

Μετά την απαγόρευση από τις αρχές στις αρχές του Οκτωβρίου της κάλυψης του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, το Χονγκ Κονγκ έχει αντιμετωπίσει έξαρση της βίας, με πολλές πράξεις βανδαλισμού.

Αν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικυρώσει την αποχώρηση της Κάρι Λαμ, ο διάδοχός της στην κεφαλή της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αναμένεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα τον Μάρτιο, σημειώνουν οι Financial Times.

Σε ηχογράφηση δηλώσεών της, το περιεχόμενο των οποίων διέρρευσε τον Σεπτέμβριο, η Λαμ έλεγε ότι θα παραιτείτο, αν είχε την επιλογή. Στη συνέχεια ωστόσο η ίδια διέψευσε ότι ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση της.

Η Λαμ συγκεντρώνει στο πρόσωπό της την απογοήτευση των διαδηλωτών και πλέον δεν υποστηρίζεται παρά από περίπου το 22% των πολιτών αυτής της πρώην βρετανικής αποικίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Πρόκειται περί πολιτικών φημών που έχουν απώτερους σκοπούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αναφερόμενο στο δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να αντικαταστήσει την επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνγίνγκ αναφέρθηκε στο δημοσίευμα αυτό κατά τη διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Οι πηγές αυτές δήλωσαν ωστόσο στη βρετανική εφημερίδα ότι όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην περιοχή. Μια αποκατάσταση της τάξης θα ήταν προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αντικαστάσταση της Κάρι Λαμ, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι οι κεντρικές αρχές υποχωρούν στη βία, υπογράμμισαν οι πηγές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».
ΔΙΕΘΝΗ

H Ευρωπαϊκή Ένωση συντονίζει την υποστήριξή της στο Χονγκ Κονγκ

«Η ΕΕ θα αναπτύξει μια συντονισμένη απάντηση υποστηρίζοντας την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Μπορέλ στο τέλος του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, του πρώτου τους τελευταίους 4 μήνες.