ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
China, Kina, EU, Europaiki Enosi
Φωτο: Shutterstock

Επίτευξη επενδυτικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας

Όπως τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν ««η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν τις κατ' αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία, με στόχο πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Κίνα η οποία θα αφορά επενδύσεις ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μιστέλ, της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουρα φον ντερ Λάϊεν και του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις για τις επενδύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκησαν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με δεδομένες και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει ορισμένα κράτη – μέλη της Ένωσης για τις πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνα σε επίπεδο επιχειρήσεων αλλά και «σεβασμού» των πνευματικών δικαιωμάτων. 

«Χαιρετίζουμε την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επενδύσεις» σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η ΕΕ και η Κίνα ολοκλήρωσαν κατ 'αρχήν διαπραγματεύσεις για επενδυτική συμφωνία. Για πιο ισορροπημένες εμπορικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο της επενδυτικής συμφωνίας, η οποία πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο έως ότου τεθεί σε ισχύ, θα επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν σε νέους τομείς, ενώ θα αρθούν και ορισμένες προϋποθέσεις για τη σύσταση κοινοπραξιών μεταξύ ευρωπαϊκές και κινεζικών επιχειρήσεων.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη διαφάνεια όσον αφορά τις επιδοτήσεις κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και να απαγορεύσει στις κρατικές εταιρείες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ξένων επενδυτών.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bοήθεια 41 εκατ. σε τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει επίσης ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού σε χώρες της Αφρικής με κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες και εύθραυστα συστήματα υγείας.