ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germania, lockdown
Φωτο: Shutterstock

Ακόμα πιο αυστηρό lockdown από αρχές Φεβρουαρίου σχεδιάζει η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων αποφάσισαν να περιοριστεί η μετακίνηση των πολιτών σε 15 χλμ από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ απαγορεύονται ακόμα και οι ημερήσιες εκδρομές.

Τα μέτρα κατά του κορονοϊού στη Γερμανία γίνονται αυστηρότερα, χωρίς να φαίνεται κανένα σημάδι χαλάρωσης στον ορίζοντα. Οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων και η καγκελάριος Μέρκελ προφανώς έχουν ήδη αποφασίσει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να παρατείνουν το τρέχον lockdown μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά είναι πιθανόν αυτό να παραταθεί και μετά την 31 Ιανουαρίου, από την 1η Φεβρουρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Business Insider» ( έκδοση Τετάρτη). Η σημερινή τηλεδιάσκεψη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με το εν λόγω περιοδικό ενδεχομένως στις 27 Ιανουαρίου θα ληφθεί απόφαση για νέα παράταση του lockdown από την 1η Φεβρουαρίου. Ότι αυτό θα συμβεί θεωρείται πιθανό, αφού στο σημερινό σχέδιο ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας και των κρατιδίων προετοιμάζουν ήδη τους Γερμανούς για περιορισμούς πέραν του Ιανουαρίου. «Ωστόσο, οι μήνες Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος θα απαιτήσουν σημαντική υπομονή και πειθαρχία από όλους», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Σήμερα, πάντως, η αποφασίστηκε η σαφής αυστηροποίηση των κανόνων επαφής. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται μόνο με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό ή με ένα ακόμα άτομο της ίδιας οικογένειας. Τα παιδιά δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν το περιορισμό.

Επομένως, ο φημολογούμενος εδώ και εβδομάδες -και αμφιλεγόμενος- περιορισμός των συναντήσεων με ένα και μόνο άτομο, καθιερώνεται τώρα, αναφέρει το εν λόγω περιοδικό, επικαλούμενο κύκλους συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη. Μέχρι τώρα, επιτρέπονταν οι συναντήσεις έως πέντε συνολικά ατόμων με ένα άλλο νοικοκυριό, ενώ τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν συμπεριλαμβάνονταν.

H καγκελάριος Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν ότι σε περιοχές με συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων άνω των 200 ανά 100.000 κατοίκους η ακτίνα κίνησης πρέπει να περιορίζεται σε 15 χιλιόμετρα γύρω από τον τόπο κατοικίας. Οι υφιστάμενοι περιοριστικοί κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ γίνονται αυστηρότεροι σε ορισμένα σημεία. Εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο εάν υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι ημερήσιες τα εκδρομές δεν είναι αποτελούν ρητά τέτοιο λόγο.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν εγκριθεί από κοινού από την ομοσπονδία κατά κρατίδια θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τις 10 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Αυτό προκύπτει από σχέδιο ψηφίσματος για τη τηλεδιάσκεψης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του SPIEGEL.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εργοδότες και συνδικάτα καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν

«Συνεχίστε να είστε συνετοί και υπεύθυνοι. Συμβάλετε στο να προστατευθούν οι πολίτες στις επιχειρήσεις από την μόλυνση» προτρέπουν οι πρόεδροι των εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ και της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν.
germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.