ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:42:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Ο Γ. Νίκας, το ρεστοράν στην Ν. Υόρκη και το σκάνδαλο

Με ελληνικό άρωμα το σκάνδαλο insider trading της Goldman Sachs καθώς κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές στον επιχειρηματία Γιώργο Νίκα, ενώ δευτερεύοντα ρόλο φέρεται να είχε ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

Κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο εσωτερικής πληροφόρησης της Goldman Sachs αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές στον Γιώργο Νίκα, ενώ δευτερεύοντα ρόλο φέρεται να είχε ο Λαβίδας, που μάθαινε και διοχέτευε πληροφορίες από τον πατέρα του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο  επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας - που παραιτήθηκε από το ΔΣ της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας- και ο Τηλέμαχος Λαβίδας -γιος του Θανάση Λαβίδα, της Lavipharm- κατηγορήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές για αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών (insider trading).

Στην αποκάλυψη της εμπλοκής τους κατέληξαν οι διωκτικές αρχές μετά τη σύλληψη του Μπράιν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs Group Inc., καθώς ο Κοέν φέρεται να «πουλούσε» εμπιστευτικές πληροφορίες επί τρία έτη, ως μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος insider trading που αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων.

Στα εστιατόρια του Νίκα η ανταλλαγή πληροφοριών

O Γ. Νίκας διατηρεί αλυσίδα ελληνικών εστιατορίων στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο γίνονταν οι συναντήσεις και η ανταλλαγή των πληροφοριών με τον Μ. Κόεν, ο οποίος δήλωσε αθώος σε όλες της κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη. 

Η επόμενη πηγή πληροφοριών του Νίκα φέρεται ότι ήταν ο Τηλέμαχος Λαβίδας ο οποίος με τη σειρά του έπαιρνε τις πληροφορίες αυτές από τον πατέρα του, που ήταν μέλος στο ΔΣ της φαρμακευτικής εταιρείας Ariad Pharmaceuticals Inc. και τις μετέφερε στον Νίκα, που χρησιμοποιώντας τες κατάφερε να κερδίσει τεράστια ποσά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Λαβίδας έχει ήδη συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές ενώ ο δικηγόρος του, Ριντ Σμιθ, υποστηρίζει ότι δύο από τις εννιά κατηγορίες σε βάρος του έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο παραγραφής. Ο Νίκας δεν έχει συλληφθεί και εκτιμάται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ