ΓΔ: 1376.07 0.78% Τζίρος: 19.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Michel, europaiki enosi, ee
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Σ. Μισέλ: Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Πρέπει να ασχοληθούμε με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρ. Συμβουλίου.

Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες των κρατών για την τηλεδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου με θέμα τον κορονοϊό.

«Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη τηλεδιάσκεψη για την καταπολέμηση της COVID-19 την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 18.00. Τα ποσοστά μόλυνσης σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του ιού απαιτούν τη μέγιστη προσοχή», αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι «η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τη προσέγγιση του ελέγχου και της ανίχνευσης, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις της ΕΕ».

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι «προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες».

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα καλέσω πρώτα την Επιτροπή να κάνει αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη διάθεση του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια», σημειώνει και προσθέτει ότι «τα κράτη - μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού».

Επιπρόσθετα τονίζει ότι «η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά».

«Τέλος, πρέπει να ασχοληθούμε με τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εταίρους στη γειτονιά και πέραν αυτής». καταλήγει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απευθύνει σύσταση προς τα κράτη – μέλη να σχεδιάσουν έτσι τα προγράμματα εμβολιασμού τους ούτως ώστε να έχει «καλυφθεί» το 70% του πληθυσμού τους έως και φέτος το καλοκαίρι. 

Στους στόχους της Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία έως τα τέλη Ιανουαρίου ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πρωτόκολλο που θα αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Αυτό το πρωτόκολλο θα είναι η βάση και θα αναγνωρίζεται από τα συστήματα όλων των κρατών – μελών αλλά και σε σε παγκόσμια κλίμακα μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρεται στο προσχέδιο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Απαραίτητη αναμνηστική δόση για την αποφυγή νοσηλείας

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμα της στο Twitter τόνισε πως όπως δείχνουν τα δεδομένα οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να κρατήσουν τον πληθυσμό εκτός νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Αναμνηστικές δόσεις 6 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς τις αναμνηστικές δόσεις και τη χρονική διάρκεια της εγκυρότητας του εμβολιασμού. Ταχεία η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.
Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».