ΓΔ: 2537.23 1.27% Τζίρος: 261.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες για τον Ναβάλνι ζητά ο Μπιλ Μπράουντερ

Ο γνωστός χρηματιστής και επικριτής του Κρεμλίνου τονίζει ότι ο πλούτος του Πούτιν κρύβεται πίσω από μεγάλους Ρώσους επιχειρηματίες, τους οποίους μπορούν να πλήξουν με κυρώσεις οι δυτικές κυβερνήσεις.

Μία διαφορετική προσέγγιση ώστε να λογοδοτήσει η Ρωσία για την απόπειρα δολοφονίας και την πρόσφατη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, προτείνει ο γνωστός χρηματιστής και επικριτής του Κρεμλίνου με έδρα το Λονδίνο, Μπιλ Μπράουντερ. Για τον Μπράουντερ η λύση βρίσκεται στην επιβολή κυρώσεων σ’ εκείνους που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, την ώρα που επρόκειτο να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων. Οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) επιβεβαίωσαν την σύλληψή του.

Σε ανακοίνωσή του το FSIN διευκρινίζει ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι περιλαμβάνεται σε λίστα καταζητουμένων από τις 29 Δεκεμβρίου 2020 για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής φυλάκισης, η οποία είχε επιβληθεί το 2014. Στην πραγματικότητα, ο Ναβάλνι δεν εμφανίσθηκε σε αστυνομικό τμήμα το τελευταίο διάστημα, όπως επέβαλαν οι όροι αναστολής της ποινής του, επειδή νοσηλευόταν στη Γερμανία μετά την απόπειρα δηλητηρίασής του από πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών. «Ο Αλεξέι συνελήφθη χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος της σύλληψής του...Δεν μου επέτρεψαν να τον πλησιάσω», όταν πέρασε τα σύνορα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος του Όλγκα Μιχαΐλοβα.

Ο Μπράουντερ που έχει βρεθεί σε διαμάχη και στο παρελθόν με τη ρωσική κυβέρνηση μετά το θάνατο του δικηγόρου του Σεργκέι Μαγίντσκι το 2009, ο οποίος ήταν κρατούμενος από τις ρωσικές αρχές, δήλωσε στο Forbes ότι «οι κυρώσεις στη Ρωσία και σε Ρώσους πολίτες» θα βλάψουν τον Πούτιν και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ασκηθεί πίεση αναφορικά με την κράτηση του Ναβάλνι. «Οι δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως οι ΗΠΑ, συνειδητοποίησαν ότι ο Πούτιν διατηρεί μέρος των χρημάτων του μέσω των Ρώσων ολιγαρχών», τόνισε ο Μπράουντερ και συνέχισε εξηγώντας πως «ο καλύτερος τρόπος να χτυπήσεις τον Πούτιν είναι να χτυπήσεις τους ολιγάρχες που βρίσκονται πιο κοντά του».

Σε ένα tweet χθες, ο Μπράουντερ ανέφερε ονόματα δισεκατομμυριούχων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους κυρώσεων συμπεριλαμβανομένου του Ρομάν Αμπράμοβιτς (καθαρή αξία περιουσίας: 13,9 δισ. δολ.), ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Chelsea, καθώς και του πρώην μετόχου της Άρσεναλ, Άλισερ Ουσμάνοβ (καθαρή αξία: 16,2 δισ. δολ.). Σύμφωνα με το Forbes, εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς σχολίασε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί δεν έχουν βάση.

Το 2018, επτά Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι τιμωρήθηκαν από τις ΗΠΑ μαζί με 12 εταιρείες και 17 ανώτερους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μετά από τη διαπίστωση παρέμβασης στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, για τις κινήσεις που οδήγησαν στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και για την προμήθεια όπλων στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία το 2015.

Ο Μπράουντερ λέει ότι οι κυρώσεις «δημιούργησαν ένα σοκ στη Μόσχα που ήταν ίσως το πιο αποτελεσματικό από το σύνολο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί έως τότε». Μια νέα, αλλά παρόμοια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί παγκοσμίως, προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει απόλυτη συναίνεση μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών χωρίς επιφύλαξη και χωρίς καθυστέρηση καθώς η σύλληψη Ναβάλνι έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή. Είμαι βέβαιος ότι η συναίνεση θα οδηγήσει σε πολιτική δράση, γρήγορα εναντίον του Πούτιν και του καθεστώτος του», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσική επίθεση στο Κιέβο, δηλώνει ο Τκατσένκο

Τουλάχιστον τρεις νεκροί στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Κιέβου, Τιμούρ Τκατσένκο, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπή ρεύματος στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επίθεσης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στη Σεβαστούπολη λόγω ουκρανικής επίθεσης σε ενεργειακές υποδομές, σύμφωνα με τον Ρώσο διορισμένο κυβερνήτη. Τα δημόσια κτίρια λειτουργούν με εφεδρική ηλεκτροδότηση ενώ γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Πολλαπλές εκρήξεις σημειώθηκαν στην Ουκρανική πρωτεύουσα

Δέκα εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Κίεβο μετά από συναγερμό για ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Ο στρατός ανακοίνωσε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και ο δήμαρχος δήλωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται σε δράση.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνεχίζονται οι μάχες για Κοστιαντινίφκα, φόβοι για ρωσική επίθεση

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι μάχες στην Κοστιαντινίφκα συνεχίζονται, διαψεύδοντας τους ρωσικούς ισχυρισμούς για κατάληψή της. Το Κίεβο τονίζει ότι υπερασπίζεται την πόλη, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ρωσία σε κοινές ναυτικές ασκήσεις την επόμενη εβδομάδα

Η Κίνα ανακοίνωσε ετήσια ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία κοντά στις κινεζικές ακτές, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές περιπολίες στον Ειρηνικό. Η στενή συνεργασία τους προκαλεί ανησυχία στη Δύση, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Να μην έχει η ρωσόφιλη AfD πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε πως θέλει να αποτρέψει την πρόσβαση της AfD σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, λόγω των στενών δεσμών του κόμματος με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.