ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germany
Pixabay

Συγκρατημένη ανάπτυξη για τη γερμανική οικονομία το επόμενο τρίμηνο

Την πρόβλεψή του για συγκρατημένη ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους για τη γερμανική οικονομία, μετά τη συρρίκνωσή της νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.

Σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, η οικονομία της οποίας αναμένεται να σημειώσει συγκρατημένη ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους μετά τη συρρίκνωσή της νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος, που καταρτίζει το Ifo, παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του Σεπτεμβρίου (94,6 μονάδες), οριακά υψηλότερα από τη μέση πρόβλεψη (94,5 μονάδες).

«Η γερμανική οικονομία σταθεροποιείται», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουστ σε δήλωσή του. Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο και πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ίδιο συνέβη και στο τρίτο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι ήταν σε ύφεση (ο συνήθης ορισμός της ύφεσης είναι όταν μία οικονομία έχει συρρικνωθεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα). Ωστόσο, ο οικονομολόγος του Ifo δήλωσε στο Reuters ότι «για το τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε μία ελαφρά επέκταση». Ο Βολράμπε σημείωσε ότι η πτωτική τάση της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις του παγκοσμίου εμπορίου, έχει σταματήσει για την ώρα, αλλά πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα που απορρέει από το Brexit παραμένει υψηλή».

Η γερμανική βιομηχανία αθλητικών ειδών Puma ανακοίνωσε χθες ότι θα υποστεί πλήγμα στο τέταρτο τρίμηνο από την επιβολή αμερικανικών δασμών στην Κίνα, αλλά αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις. Ο δείκτης του Ifo για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στις 97,8 από 98,6 μονάδες, αλλά ο δείκτης για τις προσδοκίες αυξήθηκε στις 91,5 από 90,9 μονάδες.

«Η ανακούφιση δεν είναι, δυστυχώς, το ίδιο με την ανάκαμψη», δήλωσε οικονομολόγος της ING για τη σταθεροποίηση του κλίματος, προσθέτοντας: «Ο κίνδυνος ενός μακρόχρονου φλερτ με τη στασιμότητα παραμένει μεγάλος και μαζί με αυτόν και ο κίνδυνος ιαπωνοποίησης της γερμανικής οικονομίας». Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος είχε δηλώσει νωρίτερα στον μήνα ότι η τράπεζα πρέπει να καταπολεμήσει το φάσμα της «ιαπωνοποίησης» - τον κίνδυνο αντιγραφής των «χαμένων δεκαετιών» χαμηλής έως μηδενικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας και των αυτοεκπληρούμενων προσδοκιών χαμηλού πληθωρισμού ή υφέρποντος αποπληθωρισμού.

Με την ΕΚΤ να έχει ήδη ανακοινώσει μαζική στήριξη της οικονομίας με τη νομισματική πολιτική της, ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός της 'Αγγελα Μέρκελ υφίσταται πιέσεις από άλλες κυβερνήσεις και οικονομολόγους να προχωρήσει σε μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε σημαντική συρρίκνωσή της. Ωστόσο, η Μέρκελ και οι συντηρητικοί της εμμένουν σταθερά στην πολιτική τους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και έχουν αντισταθεί στις πιέσεις για ένα πακέτο μέτρων στήριξης που θα αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karl Nehammer-Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο της Αυστρίας στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να στηρίξουν τόσο την ένταξη της Κροατίας, όσο των Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Εκτός της Αυστρίας, και η Ολλανδία διάκειται αρνητικά απέναντι στην ένταξη της Βουλγαρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν έπεισαν τη Γερμανία οι σκέψεις Μακρόν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια

Στον απόηχο των δηλώσεων της συνάντησης Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν, βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία τόνισαν πως όσο η Ρωσία ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλάνα για την ασφάλεια της Ευρώπης.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ινδία αύριο Κυριακή

Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ώστε να προχωρήσει η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναμένεται επίσης να απασχολήσει το διήμερο ταξίδι της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Προειδοποίηση για έλλειψη λιγνίτη τους επόμενους μήνες

Η Γερμανία καταναλώνει τώρα πολύ περισσότερο λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι πριν από λίγους μήνες, καθώς προσπαθεί να εξοικονομήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο.