ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καταδίκη θυγατρικής της Shell για περιβαλλοντική καταστροφή

Μετά από προσφυγή περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Δικαιοσύνη και ενώ πέρασαν 13 χρόνια, το εφετείο στην Ολλανδία αναγκάζει την εταιρεία να εγκαταστήσει σύστημα εντοπισμού διαρροών.

Εφετείο της Ολλανδίας καταδίκασε τη θυγατρική της πετρελαϊκής εταιρείας Royal Dutch Shell στη Νιγηρία να καταβάλει αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από τη διαρροή πετρελαίου σε αγωγό της στο Δέλτα του Νίγηρα η οποία κατέστρεψε τρία χωριά. «Το δικαστήριο έκρινε ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαρροή», ανακοίνωσε το δικαστήριο στη Χάγη και πρόσθεσε πως «το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβληθεί θα οριστεί αργότερα».

Το δικαστήριο δεν έκρινε άμεσα υπεύθυνη για την καταστροφή τη μητρική εταιρεία, όμως της ζήτησε να εγκαταστήσει ένα σύστημα εντοπισμού διαρροών στον αγωγό της στο χωριό Ορούμα, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες καταστροφές στο περιβάλλον. Ήδη η απόφαση του εφετείου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος Friends of the Earth.

«Πρόκειται για εκπληκτικά νέα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ολλανδία Ντόναλντ Πολς. «Σημαίνει ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να τα βάζουν με τις πολυεθνικές που τους βλάπτουν», πρόσθεσε.

Η οργάνωση Friends of the Earth είχε προσφύγει το 2008 στη δικαιοσύνη μαζί με τέσσερις Νιγηριανούς αγρότες εναντίον της Shell, ζητώντας από την εταιρεία να τους καταβάλει αποζημιώσεις για το χαμένο τους εισόδημά τους λόγω της μόλυνσης των υδάτινων πόρων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και να καθαρίσει την περιοχή από το πετρέλαιο.

Από την πλευρά της, η εταιρεία απέδιδε πάντα τη μόλυνση στα χωριά Γκόι, Ικότ Άντα Ούντο και Ορούμα, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, σε πράξεις δολιοφθοράς. Το 2013 κατώτερης βαθμίδας δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η Shell Nigeria ευθύνεται για πολλές υποθέσεις μόλυνσης από πετρέλαιο.

Αν και το εφετείο σήμερα έκρινε υπεύθυνη μόνο τη θυγατρική της Shell για τη διαρροή, η απόφαση ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες προσφυγές για περιβαλλοντική καταστροφή εναντίον της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Shell: Πληρώνει 95 εκατ. δολάρια για την πετρελαϊκή ρύπανση στο Νίγηρα

Η Shell είχε καταδικαστεί αρχικά το 2010 για την ζημιά που έχουν προκαλέσει οι διαρροές αργού στο περιβάλλον και την αδιαφορία της για τους κατοίκους περιοχών στο Δέλτα του Νίγηρα που υπέστησαν καταστροφή τα τελευταία χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΠΕΚ: Ισχυρή ανάκαμψη στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2021

Η βεβαιότητα του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που σήμερα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του.
opec
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες συμφωνίας για το πετρέλαιο: Συνεδριάζει αύριο ο ΟΠΕΚ

Εκτονώνεται η πρωτοφανής αντιπαράθεση της Σ. Αραβίας με τα Εμιράτα και αναμένεται συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής, ενώ η ζήτηση αυξάνεται γρήγορα και προβλέπεται να επανέλθει το 2022 στα προ πανδημίας επίπεδα.