ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τη διακοπή αγορών νέων ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε η Shell

Η απόφαση καταφθάνει μετά από τη θύελλα αντιδράσεων για την αγορά ρωσικού πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα, με την εταιρεία να τονίζει ότι θα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Υπόσχεση ότι θα σταματήσει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία έδωσε δημοσίως ο ενεργειακός όμιλος Shell, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αντίστοιχη αγορά που πραγματοποίησε την Παρασκευή. 

«Κατανοούμε ότι η απόφασή της την προηγούμενη εβδομάδα να αγοράσουμε ρωσικό πετρέλαιο ήταν λανθασμένη. Από εδώ και στο εξής οι κινήσεις μας θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αποφάσεις των κυβερνήσεων για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ομίλου. 

Βέβαια η απόφαση διακοπής των αγορών δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς η εταιρεία δεσμεύεται με τη Ρωσία με σειρά συμβολαίων, όπως διευκρινίζει, επίσης, στην επίσημη ανακοίνωσή της. 

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Shell αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο κατά 28,5 δολάρια χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του brent που έκλεισε χθες το βράδυ στα 118 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 6,85%, και αποτελεί το όριο αγορών. Η Shell επίσης δεν θα επιβαρυνθεί με την μεταφορά του καθώς το φορτίο αγοράστηκε βάσει συμφωνίας.

Η αγορά αυτή αποτελεί την πρώτη συμφωνία που πραγματοποιήθηκε από τον οίκο S&P Global Platts μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αν και καταδεικνύει πως η Ρωσία θα πρέπει να καταφύγει σε πολύ μεγάλες εκπτώσεις για να πουλήσει το πετρέλαιό της, χάνοντας ένα πολύ σημαντικό μερίδιο εσόδων, αντανακλά επίσης και το γεγονός ότι πάντα θα υπάρχουν αγοραστές για το αργό πετρέλαιο των Ουραλίων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπό κρατική κηδεμονία εταιρείες ενέργειας αν υπάρξουν ελλείψεις

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και με τις νέες διατάξεις θα μπορεί να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες.
ΔΙΕΘΝΗ

Τζεντιλόνι: Η ΕΕ θα απεξαρτηθεί από ρωσικό πετρέλαιο και αέριο έως το 2027

Σε συνέντευξή του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Θα βρούμε αγορές εκτός Δύσης για τις εξαγωγές πετρελαίου

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε «για το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, θα μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους στην εγχώρια αγορά, να τονώσουμε την βαθιά επεξεργασία των πρώτων υλών».