ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolio, embolia
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Απελπιστική καθυστέρηση με τα εμβόλια, χάνονται οι στόχοι της Ευρώπης

Αδύνατο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της Ε.Ε. ως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του politico.eu. Στην Ελλάδα θα έχει καλυφθεί μόνο 23% του πληθυσμού, αν δεν αυξηθούν οι δόσεις.

Απελπιστικά πίσω έχει μείνει η Ευρώπη στο πρόγραμμα εμβολιασμών για τον κορονοϊό και, με τους ρυθμούς εμβολιασμού που επιτυγχάνονται ως τώρα, θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος για κάλυψη του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις που έκανε το politico.eu, το οποίο δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο, όπου ενημερώνονται συνεχώς τα στοιχεία για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Μ. Βρετανία.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, όπου παρουσιάζονται με έντονη κόκκινη γραμμή ο στόχος της Ε.Ε. για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το τέλος Σεπτεμβρίου και το εκτιμώμενο ποσοστό με βάση τους σημερινούς ρυθμούς, η Ευρώπη απέχει δραματικά από το στόχο που έχει θέσει, κάτι που συνδέεται με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διάθεση εμβολίων.

EU_embolia

 

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπολογίζεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 23% του πληθυσμού. Δεν παύει όμως αυτό το ποσοστό να απέχει πολύ από το στόχο για το 70% και να είναι προβληματικά χαμηλό για μια επανεκκίνηση του τουρισμού και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας.

Greece_embolia

 

Πάντως, το εντυπωσιακό συμπέρασμα από τις εκτιμήσεις αυτές είναι ότι μόνο η Μ. Βρετανία, που βρίσκεται πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα καλύψει, και μάλιστα νωρίτερα, από τον Αύγουστο του 2021, το στόχο για εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Όπως φαίνεται στο γράφημα, η υπεροχή της Βρετανίας είναι συντριπτική, καθώς με τους σημερινούς ρυθμούς θα έχει καλυφθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου το 94% του πληθυσμού. Η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη καταγράφεται στη Μάλτα, αλλά το ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο (35%). Η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη στην Ευρώπη, με ποσοστό 23%.

top_ten_embolia

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του politico.eu, αν παραμείνει στο σημερινό επίπεδο των 15.960 ο αριθμός των δόσεων εμβολίου που γίνονται στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση, για να καλυφθεί το 70% του πληθυσμού θα πρέπει να φθάσουμε στον Μάρτιο του 2023. Προκειμένου να έλθει νωρίτερα η κάλυψη κατά 70% και να επιτευχθεί ο στόχος πριν το τέλος Σεπτεμβρίου 2021, η Ελλάδα χρειάζεται να υπερτριπλασιάσει τις δόσεις και να ανέλθουν σε 51.655 την ημέρα.

Τονίζεται ότι αυτοί υπολογισμοί γίνονται με τον πολύ μικρό αριθμό δόσεων που καταγράφονται ως τώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει μεγάλη αύξησή τους από αυτό το μήνα και, πολύ περισσότερο, από τον Μάρτιο, κάτι που τελεί πάντως υπό την αίρεση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη στις παραδόσεις εμβολίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ