ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ποινική έρευνα για να επιστρέψει η Βουλγαρία 6 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης τόνισε ότι τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε έρευνα κατά του βουλγαρικού υπουργείου, μετά από καταγγελίες για απάτη και υπεξαίρεση επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέστησε σήμερα την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας για «κατάχρηση εξουσίας» αναφορικά με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για αγορά οχημάτων για τη βουλγαρική αστυνομία και την ανάκτηση από τις Βρυξέλλες ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η OLAF τόνισε σε ανακοίνωση ότι τον Ιούλιο του 2018 ξεκίνησε έρευνα κατά του βουλγαρικού υπουργείου, μετά από καταγγελίες για απάτη και υπεξαίρεση επιδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Ενώ έλαβε ευρωπαϊκή επιχορήγηση για την αγορά 350 καινούργιων οχημάτων παντός εδάφους για την αστυνομία, το βουλγαρικό υπουργείο «παραβίασε τους όρους» της συμφωνίας επιχορήγησής του, αγοράζοντας αντ' αυτού μεταχειρισμένα SUV, τόνισε η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η OLAF συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτήσει 5,95 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας και παράλληλα στο γραφείο της εισαγγελικής αρχής της Βουλγαρίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για «κατάχρηση εξουσίας προς όφελος τρίτου» εναντίον αξιωματούχων του υπουργείου.

«Χειραγωγούμενες προσκλήσεις υποβολής προσφορών που επέτρεψαν σε πιθανούς απατεώνες να γεμίσουν τις τσέπες τους εις βάρος των πολιτών είναι ένα τυπικό παράδειγμα απάτης που οι ερευνητές της OLAF βλέπουν πολύ συχνά», παρατήρησε ο Βίλε Ιτάλα, επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

«Είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι μια δημόσια υπηρεσία τόσο ζωτικής σημασίας όσο η αστυνομία ενδέχεται να έπεσε θύμα αυτού του είδους δραστηριοτήτων», πρόσθεσε.

Η OLAF, η οποία διαθέτει ομάδες εμπειρογνωμόνων, δεν έχει από μόνη της τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις. Διαβιβάζει τα αποτελέσματα των ερευνών της στις εθνικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν να κινήσουν ποινικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 - κλίμα και πανδημία

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορονοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σχετίζονται με το εθνικό εισόδημα μιας χώρας

Οι χώρες με μερίδιο αγοράς ECV μικρότερο από 3% έχουν μέσο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κάτω από 17.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται νέα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Η «επανάσταση των δεξιοτήτων» θέμα της επίσκεψης του Μ. Σχοινά στο Cedefop

Μιλώντας για την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι, παρά τις επενδύσεις, η συμμετοχή των πολιτών στην επανεκπαίδευση δεν είναι αρκετή ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των δύο αυτών μεταβάσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Bελτίωσε την ηγετική της θέση στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

Το 2020 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά επιτυχημένο έτος για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, το οποίο ανήλθε σε συνολική αξία 306 δισ. ευρώ: 184 δισ. ευρώ σε εξαγωγές και 122 δισ. ευρώ σε εισαγωγές.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Η Frontex ετοιμάζεται για μαζική εισροή Αφγανών αιτούντων άσυλο

Για όσο διάστημα δεν είναι ασφαλές να στέλνονται οι Αφγανοί πίσω στην πατρίδα τους, μετανάστες από άλλες χώρες ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να εμφανιστούν ως Αφγανοί για να περάσουν στην ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex.