ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρίκνωση 4% του βρετανικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2021 στο 5% από 7,25% που ήταν τον Νοέμβριο.

Τουλάχιστον έξι μήνες θα χρειαστούν οι βρετανικές τράπεζες για να προετοιμαστούν για την όποια μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, όπως ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια και αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. «Καμπανάκι» για την βρετανική οικονομία χτύπησε επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας που έκανε λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα της μελέτης της για το πόσο έτοιμες είναι τράπεζες όπως η HSBC, η Lloyds και η Barclays για όποια κίνηση θα οδηγούσε σε αρνητικά επιτόκια στη Βρετανία για πρώτη φορά. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 0,1% και άφησε αμετάβλητο το μέγεθος του συνολικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων στα 895 δισεκ. λίρες (1,22 τρισεκατ. δολάρια) όπως αναμενόταν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι η βρετανική οικονομία πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, αλλά ότι αναμένεται να ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς προς τα προ της πανδημίας επίπεδά της κατά τη διάρκεια του 2021.

Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το σύνολο της φετινής χρονιάς στο 5% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 7,25% αλλά αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2022 στο 7,25% από το 6,25%. Επανέλαβε, επίσης, την προηγούμενη πρόβλεψη ότι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει στο μέγεθος που είχε στα τέλη του 2019 --πριν από την έλευση της πανδημίας-- έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Big Ben-Bretania-Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισ. λιρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η πανδημία της Covid-19 αύξησε την πίεση στο NHS, ένα σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί, το οποίο στο παρελθόν υπέφερε από καθυστερήσεις και από χρόνια έλλειψη προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών.