ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα διορίστηκε ο Μ. Μπλούμπεργκ

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, η επιλογή του Μαικλ Μπλούμπεργκ έγινε με στόχο να κινητοποιηθούν πιο ισχυρές και φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα ενόψει της συνόδου στη Γλασκόβη.

Τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, διόρισε και πάλι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική δράση προκειμένου να συμβάλλει στην ανάληψη «πιο ισχυρών και φιλόδοξων ενεργειών για το κλίμα» ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για το θέμα τον Νοέμβριο.

Ο Μπλούμπεργκ είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κλίμα από τον Μάρτιο του 2018 ως τον Νοέμβριο του 2019. Παραιτήθηκε λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2020, όμως αποσύρθηκε από την κούρσα τον Μάρτιο του 2020.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης θα βοηθήσει τον Γκουτέρες «στην ενίσχυση και την επέκταση» ενός συνασπισμού κυβερνήσεων, εταιρειών, πόλεων και επιχειρήσεων που έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, βάσει των στόχων που έθεσε το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το 2015 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να ενεργήσουν προκειμένου να ανασχεθεί η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας της Γης ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο μια κρίσιμης σημασίας σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκόβη.

Ο επαναδιορισμός του Μπλούμπεργκ έχει στόχο «να κινητοποιήσει την ανάληψη πιο ισχυρών και πιο φιλόδοξων δράσεων για το κλίμα» ενόψει της συνόδου στη Γλασκόβη, εξήγησε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Ο Μπλούμπεργκ «θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να τελειοποιήσει και να εφαρμόσει σχέδια --κυρίως στις πιο ρυπογόνες χώρες, βιομηχανίες και τομείς-- προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην καθαρή ενέργεια», τόνισε ο ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από το ιστορικό ρεκόρ διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Στοιχεία από πυρήνες πάγου δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου είναι τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών. Δύο βαθμούς πάνω η θερμοκρασία της γης από την Βιομηχανική Επανάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κόκκινος συναγερμός για το κλίμα, απέχουμε πολύ από τους στόχους

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές πρέπει να παρουσιάσουν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030 στις εθνικές τους συνεισφορές πολύ πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκόβης (COP26) τον Νοέμβριο, επιμένει ο Γκουτέρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο Μπάιντεν έχει επίσης υπογράψει πάνω από 10 εκτελεστικά διατάγματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και έχει ενεργοποιήσει όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες προκειμένου να διαμορφωθεί η αντίδραση της κυβέρνησης.