ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα διορίστηκε ο Μ. Μπλούμπεργκ

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, η επιλογή του Μαικλ Μπλούμπεργκ έγινε με στόχο να κινητοποιηθούν πιο ισχυρές και φιλόδοξες δράσεις για το κλίμα ενόψει της συνόδου στη Γλασκόβη.

Τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, διόρισε και πάλι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ειδικό απεσταλμένο του για την κλιματική δράση προκειμένου να συμβάλλει στην ανάληψη «πιο ισχυρών και φιλόδοξων ενεργειών για το κλίμα» ενόψει της παγκόσμιας συνόδου για το θέμα τον Νοέμβριο.

Ο Μπλούμπεργκ είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κλίμα από τον Μάρτιο του 2018 ως τον Νοέμβριο του 2019. Παραιτήθηκε λίγο προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2020, όμως αποσύρθηκε από την κούρσα τον Μάρτιο του 2020.

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης θα βοηθήσει τον Γκουτέρες «στην ενίσχυση και την επέκταση» ενός συνασπισμού κυβερνήσεων, εταιρειών, πόλεων και επιχειρήσεων που έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, βάσει των στόχων που έθεσε το 2015 η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Το 2015 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να ενεργήσουν προκειμένου να ανασχεθεί η ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας της Γης ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο μια κρίσιμης σημασίας σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκόβη.

Ο επαναδιορισμός του Μπλούμπεργκ έχει στόχο «να κινητοποιήσει την ανάληψη πιο ισχυρών και πιο φιλόδοξων δράσεων για το κλίμα» ενόψει της συνόδου στη Γλασκόβη, εξήγησε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του. Ο Μπλούμπεργκ «θα συνεργαστεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να τελειοποιήσει και να εφαρμόσει σχέδια --κυρίως στις πιο ρυπογόνες χώρες, βιομηχανίες και τομείς-- προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην καθαρή ενέργεια», τόνισε ο ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pyrkagia-fwtia
ΔΙΕΘΝΗ

Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος

Η νέα έκθεση των επιστημόνων του ΟΗΕ για το κλίμα καταγράφει μεγάλες αλλαγές σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και προειδοποιεί ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της αύξησης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ-κλίμα: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις της πανδημίας στο επίκεντρο της Συνόδου του ΟΗΕ

Λόγω της πανδημίας, οι αποστολές στα Ηνωμένα Έθνη είναι ολιγομελείς και οι περισσότερες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνέλευσης θα γίνουν διαδικτυακά, ή με συνδυασμό τηλεδιάσκεψης και φυσικής παρουσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: 216 εκατ. «μετανάστες» λόγω της κλιματικής αλλαγής

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον προέβλεπε το 2018, 143 εκατ. «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Σήμερα, ο αριθμός μεγαλώνει.