ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:03:21 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υποχώρησε στο 6,3% η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

Παρά την ελαφριά υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι άνεργοι ανέρχονται στα 10,1 εκατ. και είναι οι διπλάσιοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Υποχώρησε ελαφρά το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ  τον Ιανουάριο και άρχισαν να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά με βραδύ ρυθμό, ένδειξη ότι η πανδημία περιορίζει ακόμη την οικονομική δραστηριότητα. Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η ανεργία ανήλθε στο 6,3% τον Ιανουάριο, από 6,7% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν 49.000 θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, η εικόνα ήταν καλύτερη από ότι αναμένονταν καθώς οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 33.000 στις 779.000 σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας συνιστά μια αναστροφή της τάσης που είχε παρατηρηθεί τους προηγούμενους μήνες. Αν και είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρυθμός τους αφήνει να εννοηθεί ότι η αγορά εργασίας απέχει ακόμη πολύ από το να καλύψει τη ζημιά που προκάλεσε η πανδημία. Οι άνεργοι ανέρχονται συνολικά στα 10,1 εκατομμύρια, είναι δηλαδή διπλάσιοι από πέρσι, πριν ξεσπάσει η κρίση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε συνάντηση που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι με τον σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να επανέλθει το ποσοστό απασχόλησης στα προ κρίσης επίπεδα. Και για τον λόγο αυτό είπε ότι χρειάζεται να αναληφθούν «επιθετικές» πρωτοβουλίες και προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου να ενεργήσουν γρήγορα, εγκρίνοντας το πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ψυχρολουσία από την ανεργία στις ΗΠΑ, έφτασε το 6,1% τον Απρίλιο

Έπεσαν έξω οι προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας 5,8%. Οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν στον κλάδο των υπηρεσιών που αριθμεί ωστόσο 2,9 εκατ. λιγότερους εργαζομένους.