ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UK
Shutterstock

«Βουτιά» 9,9% για το ΑΕΠ της Βρετανίας κατά το 2020 με αρνητικό ρεκόρ

Πρόκειται για ποσοστό συρρίκνωσης διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που είχε σημειωθεί το 2009, δηλαδή μόλις ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Βαθιές είναι οι... πληγές που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία, καθώς κατά το 2020 συρρικνώθηκε κατά 9,9% , ποσοστό ρεκόρ, μεταξύ όλων των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών το 2020.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ωστόσο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς η χώρα επέβαλε περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το νέο «κύμα» της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση που ανακοινώθηκε είναι υπερδιπλάσια από εκείνη που παρατηρήθηκε το 2009 μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ οι προβλέψεις των οικονομολόγων έπεσαν... έξω καθώς ανέμεναν πτώση της τάξεως του 8%. 

Ο  διευθυντής χαρτοφυλακίου της Quilter Investors, Hitesh Patel παρόλο που δήλωσε ότι η περασμένη χρονιά  ήταν ζοφερή, από πλευράς οικονομίας, η οποία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Brexit αλλά δημόσιας υγείας, επεσήμανε: «Το 2020 ανήκει στο παρελθόν και η Βρετανία έχει μπροστά της ένα πολλά υποσχόμενο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, δεδομένης της επιτυχίας της διάθεσης των εμβολίων».

Το μηνιαίο ΑΕΠ της Βρετανίας τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 1,2%, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε 6,3% κάτω από το επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020. 

Τέλος, όπως επισημαίνεται από τον  οικονομολόγο της UBS Global Wealth Management, όσο υπάρχουν οι περιορισμοί, τόσο πιο πιθανό είναι να σημειωθεί περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας. Αναλυτικά δήλωσε:  «Οι αυστηρότεροι περιορισμοί που επιβλήθηκαν προς το τέλος του περασμένου έτους, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο μέρος του τρέχοντος τριμήνου, υποδηλώνουν ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ξανά. Όταν χαλαρώσουν, αναμένουμε μια μεγάλη ανάκαμψη στην οικονομία». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Υψηλότερη στα παιδιά η μετάδοση της Covid-19

Ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε, ενώπιον βουλευτών, σε μια συνεδρίαση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, πως «αναμφίβολα, καταγράφεται σημαντική μετάδοση σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».
Big Ben-Bretania-Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Πακέτο 5,4 δισ. λιρών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας

Η πανδημία της Covid-19 αύξησε την πίεση στο NHS, ένα σύστημα δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο λατρεύουν οι Βρετανοί, το οποίο στο παρελθόν υπέφερε από καθυστερήσεις και από χρόνια έλλειψη προσωπικού και νοσοκομειακών κλινών.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ. Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.