Υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο η Moody's λόγω πανδημίας

Στο Aa3 από το Aa2 «έριξε» ο οίκος Moody's την αξιολόγηση του βρετανικού χρέους, καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα πλήττουν την οικονομία.

Στην πιστοληπτική αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκει πλέον αντανάκλαση η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης λόγω της πανδημίας, αλλά και η αβεβαιότητα για το Brexit, καθώς η Moody's ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απόφαση για υποβάθμιση από το Aa2 στο Aa3.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το λεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως τα μέτρα εντείνουν την πίεση στην οικονομία του ΗΒ, που ήδη βάραιναν οι αβεβαιότητες γύρω από το Brexit, δηλαδή το οικονομικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ ως το τέλος του 2020, πιθανόν θα έχει περιορισμένη στόχευση κι επομένως η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ, κατά την άποψη του Moody’s, θα συνεχίσει να ασκεί καθοδική πίεση στις ιδιωτικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη», εξήγησε ο οίκος.

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου από τον Moody’s ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Τζόνσον δήλωσε ότι το ΗΒ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο που αποκαλείται no deal, δηλαδή την απουσία οποιασδήποτε συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, χωρίς πάντως να διακόψει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Moody’s αναθεώρησε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου σε «σταθερή» (από αρνητική), γεγονός που αντανακλά την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει άλλη μεταβολή της πιστοληπτικής αξιολόγησης μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης και βρήκαν ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%, δηλαδή περίπου κατά το ένα τέταρτο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αναπτύσσεται το πρώτο εμβόλιο σε μορφή «έξυπνου» τσιρότου στη Βρετανία

Τα εν λόγω επιθέματα, που διαθέτουν μικροσκοπικές βελόνες με πολυανθρακικό ή πυρίτιο, μοιάζουν με τα τσιρότα νικοτίνης για όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα ή με τα τσιρότα για την παρακολούθηση του σακχάρου στους διαβητικούς.