ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Προειδοποίηση Γερμανίας προς Ιράν ενόψει των ελέγχων για τα πυρηνικά

Το Ιράν έχει απειλήσει πως θα απελάσει τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Η Γερμανία προειδοποίησε το Ιράν να μην εμποδίσει τους ελέγχους που πραγματοποιούν επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή στο Βερολίνο στο Reuters. «Θα είναι εντελώς απαράδεκτο εάν το Ιράν εμποδίσει τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ», δήλωσε Γερμανός διπλωμάτης.

«Προτρέπουμε το Ιράν να απόσχει από αυτό το βήμα και είμαστε σε στενή επαφή όσον αφορά το θέμα αυτό με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ιράν χρειάζεται να συμβάλει σε μια αποκλιμάκωση για να δώσει στη διπλωματία μια ευκαιρία.

Το Ιράν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα εμποδίσει τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας από την ερχόμενη εβδομάδα αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους -- μια απόφαση που αποτελεί πρόκληση για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο οποίος ελπίζει στην αναβίωση της συμφωνίας.

Έχει δηλώσει η ιρανική κυβέρνηση πως θα απελάσει τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ αν δεν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που έχει θέσει ως καταληκτική το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε σήμερα ένας βουλευτής.

Το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Νοέμβριο έναν νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του ορίου που έχει τεθεί από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015, εφόσον δεν αρθούν οι κυρώσεις. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τον νόμο αυτόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Lufthansa και Αustrai Airlines αναστέλλουν ως την Πέμπτη τις πτήσεις προς Ιράν

Οι ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών καταγράφτηκαν αφού το Ιράν διεμήνυσε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας.
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μπέρμποκ δεν θέλει οριστικό τερματισμό των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

Δήλωσε πως είναι «απόλυτα πεπεισμένη πως το Ιράν, το καθεστώς, δεν θα γίνει καλύτερο αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο», τουναντίον η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε το περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας και την κατάσταση για τον ιρανικό λαό.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν καλεί την Αθήνα σε συνεργασία για τα πλοία που έχουν συλληφθεί

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».