ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
halkbank
Πηγή: Shutterstock

Απορρίφθηκε αγωγή κατά της Halkbank στις ΗΠΑ, πάει Τουρκία η υπόθεση

Αμερικανίδα δικαστής δέχθηκε το αίτημα της κρατικής τράπεζας να εξετασθεί η αγωγή Ιρανών εναντίον της τράπεζας σε δικαστήριο στην Τουρκία. Στις 21 Μαρτίου η κύρια δίκη της Halkbank για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν.

Η κορυφαία κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank που εξετάζεται από την αμερικανική Δικαιοσύνη καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος από το Ιράν κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, με το κατηγορητήριο να έχει αιχμηρές αναφορές στον πρόεδρο Ερντογάν, είδε Αμερικανίδα δικαστή να απορρίπτει μια προσφυγή εναντίον της που είχαν καταθέσει θύματα επιθέσεων από οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν, με τον όρο ότι οι πλευρές θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για να συνεχισθεί η δίκη στην Τουρκία.

Μια χωριστή δίκη σε βάρος της Halkbank, στην οποία η τουρκική κρατική τράπεζα κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να διαφύγει από τις αμερικανικές κυρώσεις, βρίσκεται στο κέντρο μιας μείζονος διένεξης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Η δίκη θα αρχίσει στις 21 Μαρτίου.

Η Αμερικανίδα περιφερειακή δικαστής Ντενίζ Κοτ συμφώνησε να απορρίψει την προσφυγή 876 εναγόντων κατά της Halkbank, οι οποίοι ήταν θύματα ή σχετίζονταν με θύματα «μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο εξωτερικό που διαπράχθηκε από μια οργάνωση που συνδέεται με το Ιράν».

Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημα της Halkbank να απορριφθεί η υπόθεση, αποφαινόμενο πως θα μπορούσε να εξετασθεί από δικαστήριο στην Τουρκία και έδωσε εντολή στις πλευρές να καταθέσουν μέχρι τις 2 Μαρτίου μια συμφωνία ότι η υπόθεση θα εξετασθεί δικαστικά στην Τουρκία. «Η απόρριψη εξαρτάται από τη συμφωνία της Halkbank να υποβληθεί στη δικαιοδοσία των τουρκικών δικαστηρίων και να παραιτηθεί από οποιαδήποτε παραγραφή μπορεί να έχει προκύψει αφότου κατατέθηκε αυτή η προσφυγή», ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Η Halkbank ανέφερε σε δήλωσή της, στην οποία αναφέρεται στην απόρριψη της δεύτερης υπόθεσης, ότι έχει επίσης καταθέσει προσφυγή και στην κύρια υπόθεση. Η ποινική υπόθεση σε βάρος της τράπεζας βρίσκεται «σε αναμονή», καθώς εκκρεμεί μια προσφυγή για την απόρριψη της υπόθεσης με βάση τον Νόμο περί Ξένης Κυρίαρχης Ασυλίας, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Στην κύρια υπόθεση κατά της Halkbank, αμερικανοί εισαγγελείς κατηγορούν την τουρκική κρατική τράπεζα ότι χρησιμοποίησε παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εταιρείες βιτρίνα στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να διαφύγει κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη και να καταστήσει δυνατή την αγορά χρυσού με έσοδα από πετρέλαιο και αέριο, καθώς και να διευκολύνει πλασματικές αγορές τροφίμων και φαρμάκων. Η Halkbank υποστηρίζει πως είναι αθώα των κατηγοριών για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρημάτων και συνομωσία, οι οποίες απαγγέλθηκαν το 2019.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη θέλει ο Ερντογάν για να τονώσει την εικόνα του

Με τη δημοτικότητα του να βυθίζεται και εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ο Ερντογάν βάζει πλώρη για νέα μεγαλόπνοα πλάνα και φυλακίζει αυτούς που εκφράζουν αντίθετη γνώμη.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Συλλήψεις 10 ναυάρχων μετά την αντίθεσή τους στα σχέδια Ερντογάν

Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, ενώ τέσσερις ακόμα απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους.