ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
china-australia-investments
Φωτο: Shutterstock

Μείωση κατά 61% των κινεζικών επενδύσεων στην Αυστραλία το 2020

Τα προβλήματα στις σχέσεις Κίνας - Αυστραλίας φέρνει στο προσκήνιο έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 783 εκ. δολάρια για το 2020.

Η Κίνα παρότρυνε χθες την Αυστραλία να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν σχολίασε σχετικά απαντώντας σε έρευνα, στο πλαίσιο μιας μελέτης που πραγματοποίησε ένας φορέας στην Αυστραλία, αναδεικνύοντας τη μείωση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα.

Οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Αυστραλία μειώθηκαν κατά 61% στα 783 εκατομμύρια δολάρια το 2020, καταγράφοντας μείωση-ρεκόρ κατά την τελευταία εξαετία, σύμφωνα με την έρευνα του Γραφείου Οικονομικής Έρευνας για την Ανατολική Ασία του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Τα στοιχεία αντανακλούν άμεσα, μερικά πραγματικά προβλήματα στις σχέσεις Κίνας-Αυστραλίας, σύμφωνα με τον Γουάνγκ. Η ουσία της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας είναι αμοιβαία ευεργετική, εξυπηρετώντας με τα αποτελέσματά της και τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Οι επενδύσεις των κινεζικών εταιριών στην Αυστραλία έχουν συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 3,3% την προηγούμενη χρονιά, οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στην Αυστραλία μειώθηκαν δραστικά, σύμφωνα με τον Γουάνγκ, που κάλεσε την πλευρά της Αυστραλίας να σκεφτεί σοβαρά τους λόγους πίσω από την εξέλιξη αυτή.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 81% κατέγραψαν οι ξένες επενδύσεις το 2020

Οι καθαρές εισροές στα κινεζικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 86% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά στα 190,5 δισ. δολάρια, ενώ αυτές στους μετοχικούς τίτλους έφτασαν στα 64,1 δισ. δολάρια, με ετήσια αύξηση 43%.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σφίξουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Huawei

Η κινεζική Huawei βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2019 με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζ. Ραϊμόντο να σημειώνει αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότερα από την κυβέρνηση για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας.