ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ οι απώλειες της Lufthansa για το 2020

Ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών οι απώλειες της αεροπορικής , ενώ ο CEO της εταιρείας αναφέρει σημαντική εξάρτηση από την πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ.

Η Lufthansa κατέγραψε ετήσιες απώλειες ύψους 6,7 δισ. ευρώ και υποστηρίζει ότι πλέον η πορεία της εξαρτάται από την επιτυχία που θα έχουν οι εμβολιασμοί, προκειμένου να αρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει και πάλι, μετά την τεράστια κρίση που βίωσαν οι αεροπορικές εταιρείες λόγω του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, υπογράμμισε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να έχει ξανά κέρδη μέχρι το τέλος του έτους, ενώ βρίσκεται σε μια προσπάθεια αναπροσαρμογής των σχεδίων της σχετικά με τη χωρητικότητα στις θέσεις. Ο Carsten Spohr, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη μέσα στο καλοκαίρι, αλλά μόνο εάν ο ρυθμός των εμβολιασμών επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων.

«Αναμένουμε να αυξηθεί ξανά η ζήτηση, μόλις αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια, δηλαδή όταν υπάρξει καλύτερη εικόνα στα τεστ και τα εμβόλια που γίνονται», είπε σε δηλωσή του ο Spohr. «Λόγω της παγκόσμιας ισχύος που θα έχουν, τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να αντικαταστήσουν τους περιορισμούς που υπάρχουν στα ταξίδια και την καραντίνα».

Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, όπως είναι η Lufthansa, είδαν τεράστια απώλειες, ιδίως στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο Spohr προειδοποίησε ότι η Lufthansa θα μπορεί  να λειτουργεί μόνο με το 90% της χωρητικότητας που ίσχυε την εποχή πριν την πανδημία, ακόμη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η αγορά θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2024.

Η επανεκτίμηση της εταιρείας για ριμπάουντ φαίνεται πως θα καθυστερήσει ακόμη λόγω των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναμένει να αυξήσει φέτος κατά 40%-50% τα επίπεδα χωρητικότητάς της που ίσχυαν το 2019, αν και ο αρχικός της στόχος κυμαινόταν στο 40%-60%.  

Αυτή την στιγμή, η έκδοση πιστοποιητικού ανοσίας από τον κορονοϊό απέχει 3-4 μήνες για τις χώρες της Ένωσης, πράγμα που προμηνύει μια επιπλέον απώλεια για την τουριστική σεζόν, λόγω των απαγορεύσεων που θα τεθούν στις αεροπορικές και τη βιομηχανία της εστίασης.

Ωστόσο, η Lufthansa ανέφερε ότι θα καταφέρει να ανακτήσει το 70% της χωρητικότητάς της σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν. Μάλιστα, η εταιρεία επεκτείνεται και στη low-cost αγορά, έτσι ώστε να είναι έτοιμη σε μια ενδεχόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, και με δεδομένο ότι οι πτήσεις για επαγγελματικούς σκοπούς είναι προς το παρόν περιορισμένοι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες της εταιρείας για το 2020 ήταν πάνω από 6,24 δισ. ευρώ, όπως είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, ενώ συνολικά τα ετήσια έσοδα έπεσαν κατά 63%, δηλαδή στα 13,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily_tourism_covid
ΔΙΕΘΝΗ

Αξιωματούχος ΕΕ: Έλεγχος του πιστοποιητικού COVID από τις αεροπορικές

«Θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες και στις χώρες μέλη ένα εργαλείο που παρέχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Ντιντιέ Ρέιντερς.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στις αεροπορικές για τις μεταλλάξεις ιού και την κίνηση το 2021

Η IATA που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης για το 2021 «επισκιάζονται» από την εμφάνιση παραλλαγών του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να αναθεωρεί προς κάτω τις προβλέψεις της.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζητούν ακόμα 80 δισ. δολάρια οι αεροπορικές για να επιβιώσουν

Το έλλειμμα των αεροπορικών εταιρειών θα πλησιάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ που επισημαίνει οτι το 2024 θα υπάρξει επιστροφή της κινήσης στα προ πανδημίας επίπεδα.