ΓΔ: 2594.52 1.38% Τζίρος: 366.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:37
Φώτο: Shutterstock

Ματαρία φορτίζει ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε δέκα λεπτά

Η νέα αυτή μπαταρία που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα μέσα σε μόνο δέκα λεπτά, επιτρέποντας την οδήγηση για άλλα 300 χιλιόμετρα περίπου.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια πειραματική νέου τύπου μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία μπορεί να φορτίσει ένα ηλεκτρικό όχημα μέσα σε μόνο δέκα λεπτά, επιτρέποντας την οδήγηση για άλλα 300 χιλιόμετρα περίπου.

Οι ερευνητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Joule", δήλωσαν ότι η νέα μπαταρία μπορεί μελλοντικά να επιτρέψει στα ηλεκτροκίνητα οχήματα να κινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αρκεί να κάνουν σύντομη δεκάλεπτη στάση σε ένα σταθμό φόρτισης.

Για να φορτιστούν πολύ γρήγορα οι μπαταρίες ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των οδηγών, πρέπει να αναπτύξουν γρήγορα μεγάλη θερμότητα, πράγμα που απειλεί την ίδια τη μπαταρία, φθείροντάς την, αλλά επίσης προκαλώντας ηλεκτρικούς σπινθήρες και δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις. Ενώ οι συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου φορτίζονται και αποφορτίζονται στην ίδια θερμοκρασία, οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να φορτίζουν τη νέα μπαταρία σε αυξημένη θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου για λίγα λεπτά και μετά να την αποφορτίζουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Η νέα μπαταρία μπορεί να αντέξει έως 2.500 κύκλους ταχείας φόρτισης σε αυξημένη θερμοκρασία. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο το χρόνο φόρτισης στα πέντε λεπτά, χωρίς βλάβη για την μπαταρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο φόρτιση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα μερίδια των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Πάνω από το 21% των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ φέτος είναι ηλεκτρικά, με αύξηση ταξινομήσεων και σημαντική παρουσία κινεζικών μοντέλων. Τα κίνητρα και οι τεχνολογικές βελτιώσεις ενισχύουν την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης, και στην Ελλάδα.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία σχεδιάζει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Βρετανία εξετάζει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω ανησυχιών για κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επιβληθεί συγκεκριμένοι δασμοί.
Εκθεσιακός χώρος Renault αυτοκινήτων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Renault: Πάνω από 10 δισ. ευρώ για ηλεκτρικά οχήματα στη Γαλλία ως το 2034

Η Renault θα επενδύσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη Γαλλία τα επόμενα χρόνια για ηλεκτρικά και οικονομικότερα οχήματα, δήλωσε ο CEO Φρανσουά Προβό, προβλέποντας αύξηση παραγωγής στη Γαλλία άνω του 25% έως το 2026.
Κίνηση σε εθνική οδό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εισαγωγείς ζητούν κυκλοφοριακά κίνητρα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Δημήτρης Πάτσιος του ΣΕΑΑ τόνισε ανάγκη νέων, κυρίως κυκλοφοριακών, κινήτρων για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, λόγω στασιμότητας πωλήσεων, κυρίως με ζώνες χαμηλών ρύπων και σταθερές κρατικές επιδοτήσεις για υποδομές.