ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolio, embolia, koronoios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ικανοποίηση στη Κούβα για τους ρυθμούς παραγωγής του εμβολίου

Σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της νήσου, η Κούβα έχει την ικανότητα να παράγει το 2021 έως και 100 εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2 και η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο.

Η Κούβα προβλέπει ότι θα τελειώσει «το αργότερο τον Αύγουστο» την παρασκευή των αναγκαίων δόσεων του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού για τον πληθυσμό της, προτού ξεκινήσει την παραγωγή στη συνέχεια για «χώρες-φίλες», ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κρατικού φαρμακευτικού ομίλου BioCubaPharma.

«Το αργότερο τον Αύγουστο, θα έχουμε παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για να εμβολιάσουμε όλον τον πληθυσμό μας (11,2 εκατομμύρια κάτοικοι) και κατόπιν θα συνεχίσουμε την παραγωγή, προκειμένου να τις παράσχουμε σε άλλες χώρες-φίλες», είπε στην εφημερίδα Granma ο γιατρός Εντουάρντο Μαρτίνες. Ο επιστήμονας συμπλήρωσε ότι η Κούβα συνεργάζεται «με μια ομάδα κρατών (…) ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο να διεξάγει κλινικές μελέτες» για υποψήφια κουβανικά εμβόλια και να «συνάψει παραγωγικές συμμαχίες».

Την περασμένη εβδομάδα, η Κούβα έστειλε στο Ιράν 100.000 δόσεις του Soberana 2, του υποψηφίου εμβολίου της που έχει προχωρήσει περισσότερο, για να εξετάσει εκεί την αποτελεσματικότητά του. Η χώρα είχε επίσης επαφές για το θέμα αυτό με το Μεξικό και το Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές αρχές της νήσου, η Κούβα έχει την ικανότητα να παράγει το 2021 100 εκατομμύρια δόσεις του Soberana 2 και η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο. Το Soberana 2 έγινε την 4η Μαρτίου το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στη Λατινική Αμερική, που εισήλθε στην φάση 3 των κλινικών δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκρισή του.

Οι κλινικές μελέτες διεξάγονται στην Αβάνα με 44.000 εθελοντές ηλικίας 19-80 ετών. Εκ των 4.478 που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, «μονάχα κάποια άτομα παρουσίασαν παρενέργειες όμως πόνο στο σημείο της ένεσης» ή μια «γενική αδιαθεσία», σύμφωνα με την Granma.

Υπό αμερικανικό εμπάργκο από το 1962, η Κούβα ξεκίνησε να αναπτύσσει τα δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980 και σήμερα σχεδόν το 80% των εμβολίων του προγράμματός της ανοσοποίησης παράγονται τοπικά. Δεδομένης της εμπειρίας αυτής, η χώρα εργάζεται σε 4 υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού: το Soberana 1 (στη φάση 2), το Soberana 2, το Abdala (που αναμένει το πράσινο φως για να περάσει στη φάση 3) και το Mambisa (στη φάση 1). Η χώρα μετρά 63.725 κρούσμα και 380 θανάτους από την Covid-19.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Cuba-emvolio-soberana
ΔΙΕΘΝΗ

Ενθαρρυντικά δεδομένα για το εμβόλιο Soberana 2 από την Κούβα

Η Κούβα, της οποίας ο τομέας βιοτεχνολογίας εξάγει εμβόλια επί δεκαετίες, έχει πέντε υποψήφια εμβόλια σε κλινικές δοκιμές, εκ των οποίων τα δύο - τα Soberana 2 και Abdala - βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικής φάσης.