ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Παγώνουν» οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η πιο «εποικοδομητική» διάθεση που δείχνει ο Ερντογάν, οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και οι πιέσεις από ΗΠΑ και Γερμανία αντιστρέφουν το αρνητικό κλίμα για την Τουρκία.

Στον «πάγο» μπαίνουν τα σχέδια για επιβολή νέων κυρώσεων σε ανώτερα στελέχη της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου  για τις «μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες» της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν πως οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει λύση μέσω της διπλωματικής οδού.

Υπενθυμίζουμε πως τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ είχαν προτείνει στη Σύνοδο Κορυφή την επιβολή παγώματος περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε στελέχη της TPAΟ, με τις κυρώσεις να αναμένονταν να ενεργοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Μαρτίου. Η ΕΕ είχε εντάξει στη λίστα κυρώσεων δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τέσσερις διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας για ύφεση με τις Βρυξέλλες δίνουν αποτελέσματα, καθώς ο πιο «εποικοδομητικός» τόνος που έχει ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, οι πιέσεις από Γερμανία προς Άγκυρα για να υπάρξει μια συμβιβαστική διάθεση καθώς και οι διερευνητικές επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αναστρέψει το αρνητικό κλίμα για την γείτονα χώρα.

Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν, φέρεται επίσης να έχει καλέσει τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, χώρας - μέλους του NATO και υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, καθώς διαφαίνονται τάσεις συμβιβασμού εκ μέρους της Άγκυρας, επισημαίνουν στο Reuters Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

«Η εργασία για την ένταξη στη λίστα νέων Τούρκων αξιωματούχων στη λίστα των κυρώσεων έχει σταματήσει και δεν μιλούμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις», ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters, ενώ άλλος διπλωμάτης τόνισε πως η εργασία αυτή «στην πραγματικότητα δεν ξεκίνησε ποτέ» και «πλέον προκρίνεται η διπλωματική οδός». Επισήμως, η υπηρεσία εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η τηλεδιάσκεψη του Τ. Ερντογάν με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στη συνέχεια οι συνατήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και τον γενικό γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σηματοδότησαν τη στροφή της τουρκικής διπλωματίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σημαντική χώρα για την ΕΕ η Τουρκία

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται».
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε ΕΕ: Επανεκκινήστε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τουρκία

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου έγιναν σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία επιτρέπει στην Άγκυρα να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, με την μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξουν κυρώσεις από ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ζητούν γερουσιαστές

Αμερικανοί Γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπάρξει ένα πλέγμα δράσεων που θα ασκήσει πίεση εναντίον της Τουρκίας ώστε να υπάρξει λύση για το Κυπριακό. Ανησυχία για αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα.