ΓΔ: 2581.26 -0.86% Τζίρος: 43.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:00:38
Φώτο: Shutterstock

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή σύμφωνα με απεσταλμένο των ΗΠΑ

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ θα συμμετάσχουν σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη, οικοδεσπότες της οποίας θα είναι από κοινού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και η Σοφί Βιλμές.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «παραμένει απειλή», προειδοποίησε χθες Δευτέρα Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος.

Η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια της Συρίας, του Ιράκ, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τόνισε ο Τζον Γκόντφρι, ο οποίος ασκεί χρέη ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόντφρι, «μετά την ήττα του ΙΚ» και την κατάρρευση του «δήθεν χαλιφάτου» του το 2019, η οργάνωση έχει μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής του στη δράση των παρακλαδιών της και του δικτύου της.

Αυτό δείχνει η επίθεση που διαπράχθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μοζαμβίκη, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 55 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συνέχισε ο ειδικός απεσταλμένος.

«Επιθέσεις όπως αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη πως το ΙΚ συνεχίζει να επιδιώκει ενεργά να εξαπλώσει την κακόβουλη δραστηριότητά του σε νέα μέτωπα».

«Το να εξασφαλιστεί η διαρκής, παγκόσμια ήττα του ΙΚ θα απαιτήσει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι βραχίονες και τα δίκτυα του πέραν του Ιράκ και της Συρίας και εμείς ως συνασπισμός το αναγνωρίζουμε αυτό», πρόσθεσε.

Αρκετοί υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ θα συμμετάσχουν σήμερα σε βιντεοδιάσκεψη οικοδεσπότες της οποίας θα είναι από κοινού ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν και η Σοφί Βιλμές, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία, ανέφερε ο κ. Γκόντφρι.

Ωστόσο θα τεθεί το θέμα της μεγεθυνόμενης απειλής που εγείρει η τρομοκρατική οργάνωση πέραν του Ιράκ και της Συρίας, ειδικά στην Αφρική, ενώ θα εξεταστούν τρόποι που ο συνασπισμός μπορεί να συμβάλλει στις συλλογικές προσπάθειες για να ηττηθεί το ΙΚ σε διεθνές επίπεδο, συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δίκη Αμερικανίδας για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη 27χρονης Αμερικανίδας που κατηγορείται για εκπαίδευση και συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοια υπόθεση στις ΗΠΑ. Προηγούμενη αντίστοιχη καταδίκη είχε γίνει το 2022.
Μάικ Τζόνσον ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Φόβοι πως ζωντανή εκτέλεση του δράστη Φορτ Χουντ θα ενισχύσει τρομοκράτες

Ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, εξέφρασε ενδοιασμούς για τη ζωντανή μετάδοση εκτέλεσης του δράστη επίθεσης στη βάση Φορντ Χουντ, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στρατολόγησης τρομοκρατών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Ρούμπιο για τις σημερινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ριάντ με 12 νεκρούς. Δήλωσε πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βανς: Δεν σκοπεύω να δω ζωντανά την εκτέλεση του Χασάν Νιντάλ

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθήσει τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, εκφράζοντας επιφύλαξη και προσθέτοντας πως η σχετική απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του δράστη επίθεσης σε βάση το 2009

Η εκτέλεση του Νιντάλ Χάσαν, δράστη της επίθεσης του 2009 στη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας, θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου. Θα υπάρξουν νεότερες πληροφορίες σύντομα.