ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Απαλλαγή αμερικανικών κυρώσεων στις ξένες εταιρείες που συνεργάζονται με το Ιράν

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ φέρεται να ανανέωσε για 90 ημέρες τις απαλλαγές εφαρμογής των κυρώσεων για τις ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτρέψουν σε ρωσικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρίες να συνεχίσουν να εργάζονται σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ώστε να γίνει δυσκολότερη η προσπάθεια της Τεχεράνης για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου.

Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει την εξέλιξη αυτή, μέσω της έκδοσης μιας σειράς απαλλαγών από τις εφαρμοζόμενες κυρώσεις, οι οποίες και απαγορεύουν σε μη αμερικανικές εταιρίες να συνεργάζονται με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (ΑΕΟΙ).

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό, δήλωσε χθες, ότι το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ανανέωσε τις απαλλαγές εφαρμογής των κυρώσεων, για ένα χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αφορούν στον επανασχεδιασμό του ερευνητικού αντιδραστήρα βαρέως ύδατος (Arak) ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου, μέσω του εμπλουτισμού πλουτωνίου, αλλά κι άλλες εργασίες στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού (Fordow) στο Ιράν.

Παράλληλα, οι απαλλαγές από τις κυρώσεις που ενέκρινε η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλύπτουν την υποστήριξη του υπάρχοντος πυρηνικού αντιδραστήρα (Bushehr) στο Ιράν, την πρόβλεψη για το εμπλουτισμένο ουράνιο του ερευνητικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, αλλά και την μεταφορά χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κινεζική κρατική εταιρία China National Nuclear Corp έχει κάνει εργασίες που σχετίζονται με την μη παραγωγή πυρηνικών όπλων στο Arak, ενώ η ρωσική Rosatom έχει πραγματοποιήσει εργασίες στο Fordow και παρέχει καύσιμο ουρανίου στο Ιράν.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα του Reuters σχετικά με την ανανέωση των απαλλαγών από τις κυρώσεις, ένας εκπρόσωπος της China National Nuclear Corp ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι «έχει αρχίσει να συνεργάζεται με την ιρανική πλευρά και μετά από οδηγίες του Πεκίνου, προκειμένου να εξευρεθεί μία θετική λύση στο πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν», χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είχε υπογραφεί το 2015, ο ίδιος άρχισε μία εκστρατεία άσκησης «μέγιστης πίεσης» προκειμένου να πιεστεί η Τεχεράνη, για την επιστροφή της, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ιράν απαίτησε την συμμόρφωση των ΗΠΑ με τα προβλεπόμενα από το διεθνές πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι προσπάθειες της Γαλλίας για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών απέτυχαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τόσο η Ουάσινγκτον, όσο και η Τεχεράνη εμμένουν στις απόψεις τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το «Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί πράκτορες σκότωσαν τον «νούμερο 2» της Αλ Κάιντα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των New York Times ο Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα, γνωστός ως Αμπού Μουχάμαντ αλ Μάσρι, έπεσε νεκρός από τα πυρά δύο ισραηλινών πρακτόρων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην Τεχεράνη πριν από τρεις μήνες.