ΓΔ: 878.85 0.24% Τζίρος: 4.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:48:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σοκάρουν οι προβλέψεις Τόμσεν, «βλέπει» μνημόνια στην Ευρώπη

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα επανέρχεται στο θέμα των συντάξεων και ζητά μειώσεις, υπογραμμίζοντας ότι είναι βορειοευρωπαϊκού επιπέδου.

Παραμένει απαισιόδοξος ο πρώην επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να ευδοκιμήσει εντός της Ευρωζώνης. Ο κ. Τόμσεν μιλώντας σε συνέδριο του Economist για τα προγράμματα διάσωσης και την περίοδο της δεκαετούς κρίσης (2009-2019), εκτίμησε ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα χρειαστούν νέα βοήθεια, λόγω του αυξημένου δημοσίου χρέους τους. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, η αύξηση αυτή οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού και στις εκτεταμένες συνέπειές της.

Ο Πολ Τόμσεν αναφέρθηκε επίσης και στη χώρα μας, διατηρώντας την απαισιοδοξία του, αναφέροντας χαρακτηριστικά  «ας μην το συζητήσουμε για την Ελλάδα...». Ο ίδιος κρίνει απαραίτητες τις νέες περικοπές στις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος τους κυμαίνεται σε βορειοευρωπαϊκά πρότυπα και καταβάλλονται με νοτιοευρωπαϊκό σύστημα. Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι ασυνάρτητη, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την τότε πολιτική τους.

Αναφορικά με το πότε θα εκδηλωθεί η επόμενη κρίση ανέφερε: «Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα έρθει, αν θα είναι σε 1,2 ή 3 χρόνια, αλλά θα έρθει κάποια στιγμή, όταν και θα εκδηλωθεί μεγάλη πίεση από τις χώρες του Βορρά». Πρόσθεσε ότι «οι πιέσεις μείωσης του χρέους που θα έρθουν στις χώρες του Νότου θα είναι δραματικές».

Ο τέως επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ παρουσιάστηκε περισσότερο αισιόδοξος, ωστόσο υποστήριξε ότι ένα από τα σημαντικά λάθη που έγιναν ήταν η προσέγγιση για  το «κούρεμα» του χρέους το 2012.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tui, tourismos, germania
ΔΙΕΘΝΗ

TUI και Aida ξεκινούν τις κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά από τον Μάιο

Οι δύο εταιρίες ζητούν προς το παρόν αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ για κορονοϊό πριν από την επιβίβαση στα κρουαζιερόπλοια, ενώ θα διενεργούν και τακτικά τεστ κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Στο 3,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, στο 5% το 2022

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να επανέλθει σε θετικό επίπεδο και να διαμορφωθεί στο 0,2% φέτος και το 0,8% το 2022 από -1,3% το 2020. Στα περσινά επίπεδα θα κινηθεί η ανεργία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινωνικές αναταραχές από την αύξηση των ανισοτήτων λόγω της πανδημίας

Η πανδημία «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός», εκτιμά το ΔΝΤ.