ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: BBC

Πέθανε ο Μ. Μέιντοφ, οργανωτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής απάτης

Το 2008, παραδέχθηκε ότι  η εταιρεία του είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο σχήμα Πόντσι, χρησιμοποιώντας χρήματα από νέους επενδυτές για να ξεχρεώσει τους παλιούς.

Πέθανε σε ηλικία στα 82 ετών, ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο χρηματιστής ο οποίος είναι γνωστός ως ο δημιουργός της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μέιντοφ πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή στη Βόρεια Καρολίνα. Το 2008, παραδέχθηκε ότι  η εταιρεία του είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο σχήμα Πόντσι, χρησιμοποιώντας χρήματα από νέους επενδυτές για να ξεχρεώσει τους παλιούς. Οι εισαγγελείς υπολόγισαν την πυραμίδα στα 64,8 δισ. δοολάρια.

O Μέιντοφ  διετέλεσε πρόεδρος του Νasdaq στη χρυσή εποχή της κούρσας των τεχνολογικών μετοχών και έχαιρε της απολύτου εμπιστοσύνης τόσο των εποπτικών αρχών όσο και της υψηλής διεθνούς οικονομικής τάξης. Υποτίθεται ότι τα χρήματα που διαχειριζόταν επενδύονταν σε μετοχές εταιρειών, με περίπλοκες δικλείδες ασφαλείας για προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες τίτλων στο μέλλον. O Madoff υποσχόταν αποδόσεις περίπου 10% τον χρόνο.

Στην πραγματικότητα απλώς είχε στήσει μία πολυτελή εκδοχή του κόλπου της πυραμίδας. Όσο για τις αποδόσεις που εμφάνιζε το επενδυτικό του κεφάλαιο - καθώς και η νόμιμη βιτρίνα των δραστηριοτήτων του- φαίνεται ότι ήταν κι αυτές εικονικές με την υποβολή ψευδών δηλώσεων στις αρχές. Δεν αποκλείεται καθόλου το κόλπο να συνεχιζόταν, αν δεν μεσολαβούσε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι πελάτες του Μέιντοφ  άρχισαν να ζητούν την πρόωρη εξόφλησή τους, με το Μέιντοφ να συγκεντρώνει απαιτήσεις πληρωμών ύψους 7 δισ. δολ. όμως τα ταμεία ήταν άδεια. Λόγω της κρίσης, ήταν αδύνατον να βρει νέους πελάτες για να ξεπληρώσει τους παλιούς, κι έτσι η υπόθεση ξεσκεπάστηκε, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε μεγαλοεπενδυτές και ιδρύματα που πιάστηκαν στα δίχτυα του. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, ορισμένοι πολύ πλούσιοι Αμερικανοί είχαν τοποθετήσει ολόκληρη την περιουσία τους στην πυραμίδα του Μέιντοφ, με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν τα πάντα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Βαλουκλή,

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος που ήταν παρόντα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και έσπευσαν να απομακρύνουν τους τροφίμους από τα δωμάτιά τους και τα παρακείμενα κτίρια ώστε να μην κινδυνεύσουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο συντηρητικός Τύπος επιχαίρει για την επίθεση κατά του Ρούσντι

Η ιρανική εξουσία δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου. Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης τον χαρακτήρισαν «αποστάτη».