ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέα αναταραχή για την τουρκική λίρα προκαλεί η κεντρική τράπεζα

Αν και δεν μείωσε το βασικό επιτόκιο από το 19%, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης απέσυρε την προηγούμενη δέσμευση για αύξηση στο μέλλον, εάν χρειασθεί, και προκάλεσε σημαντική πτώση της λίρας.

Έκοψε απότομα την φόρα της τουρκικής λίρας η ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια. Ενώ το νόμισμα είχε ενισχυθεί ακόμη και στις 7,97 λίρες/δολ. νωρίτερα, η ισοτιμία εκτινάχθηκε απότομα πάνω από τις 8,10 λίρες, φθάνοντας ακόμη και τις 8,14, καθώς ο νέος κεντρικός τραπεζίτης που τοποθέτησε ο Ερντογάν κράτησε σταθερό το βασικό επιτόκιο στο 19%, αλλά απέσυρε την προηγούμενη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν αυτό απαιτηθεί για να ελεχθεί ο πληθωρισμός.

Ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν και έχει εκφράσει τις ίδιες ανορθόδοξες απόψεις με τον Τούρκο πρόεδρο περί ανάγκης μείωσης των επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, έχει προκαλέσει από τα μέσα Μαρτίου μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές, εκροές κεφαλαίων και πτώση της λίρας. Οι επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα κρατήσει υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική παρά την έξαρση του πληθωρισμού.

Η σημερινή ανακοίνωση φάνηκε να επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους, παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, από την HSBC και την Capital Economics, ότι ο νέος τραπεζίτης θα μείωνε το βασικό επιτόκιο ακόμη και κατά 2%.

Το κυριότερο ζήτημα με τη σημερινή ανακοίνωση, που επισημαίνεται από τους αναλυτές, είναι ότι δεν εκφράζεται πλέον από την κεντρική τράπεζα ρητά η δέσμευση για αύξηση επιτοκίων εάν χρειασθεί. «Είναι μια ανακοίνωση που προδίδει χαλαρότητα, προετοιμάζει το δρόμο για μια μείωση επιτοκίου με την πρώτη ευκαιρία», σχολίασε ο αναλυτής της BlueBay Asset Management, Τιμ Ας και πρόσθεσε: «Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται. Πώς μπορεί η κεντρική τράπεζα να μειώσει το επιτόκιο χωρίς να θυσιάσει τη λίρα»;

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός σε 12μηνη βάση ανέβηκε στο 16,2% τον Μάρτιο, από 15,6% τον Φεβρουάριο και είναι ο υψηλότερος στις αναδυόμενες οικονομίες, με εξαίρεση την Αργεντινή, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι πληρθωριστικές προσδοκίες έχουν επιδεινωθεί και αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει στην πραγματικότητα περιθώριο για μείωση επιτοκίου, ενώ πολλοί επενδυτές ζητούν αύξηση.

Όμως, ο Ερντογάν έχει επιβεβαιώσει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι θέλει χαλαρή νομισματική πολιτική για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της Τουρκίας, έστω και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Νασί Άμπαλ, «καρατομήθηκε» αιφνιδίως στις 19 Μαρτίου, αμέσως μόλις αποφάσισε μια μεγάλη αύξηση επιτοκίου, ενώ στη διάρκεια της σύντομης θητείας του είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο από 10,25% σε 19%, επιτρέποντας και στη λίρα να κερδίσει έδαφος στην αγορά συναλλάγματος. Ο προκάτοχός του είχε ξοδέψει δεκάδες δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά αποθέματα, χωρίς να καταφέρει να σταμήσει την πτώση της λίρας σε επίπεδο ρεκόρ 8,58 ανά δολ στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» της τουρκικής λίρας, «ξεπουλάνε» τα κρατικά ομόλογα σε δολ.

Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας κάτω από το όριο των 8 λιρών/δολ.

Παρά τις παρεμβάσεις από τις κρατικές τράπεζες με πωλήσεις δολαρίων, η ισοτιμία ξεπέρασε το όριο των 8 λιρών/δολ., καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα μειώσει πρόωρα τα επιτόκια.