ΓΔ: 907.08 0.85% Τζίρος: 81.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ροχανί: Αβάσιμες οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις διαμήνυσαν χθες στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, χαρακτήρισε αβάσιμεςτις ανησυχίες” που εξέφρασαν χθες Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία με αφορμή την πρόθεση της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 60%.

«Ανησυχίες εκφράστηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι εμείς στο Ιράν αρχίζουμε να εμπλουτίζουμε ουράνιο σε ποσοστό 60%, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στο 90% (σ.σ. το όριο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων) γρήγορα», δήλωσε ο Ροχανί.

Όμως αυτό είναι “λάθος”, διαβεβαίωσε ο Ιρανός πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Ακόμη και σήμερα μπορούμε να εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό 90%, αν το θέλουμε. Όμως το είχαμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα και τηρούμε τον λόγο μας: οι πυρηνικές μας δραστηριότητες είναι ειρηνικές, δεν επιθυμούμε να αποκτήσουμε ατομική βόμβα», υπογράμμισε.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαμήνυσαν χθες στην Τεχεράνη πως η απόφασή της να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και να εγκαταστήσει άλλες 1.000 συσκευές φυγοκέντρησης στη μονάδα της στη Νατάνζ αντιτίθεται στις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015.

Υπάρχει ένα μέσο να σταματήσει “ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ποσοστό 60% όπως και σε ποσοστό 20%”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους: «επιστρέψτε σε όλες τις δεσμεύσεις σας» και «θα δείτε ότι σε λίγο χρόνο (…) το Ιράν θα σεβαστεί όλες τις δικές του».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλή: Yπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για φορολόγηση των πολυεθνικών

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν προχθές, Τρίτη, την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο. Το Παρίσι έκανε πρόσφατα λόγο για έναν φορολογικό συντελεστή 12,5%.
fonderlaien
ΔΙΕΘΝΗ

Ελεύθερα τα ταξίδια στην ΕΕ για τους εμβολιασμένους Αμερικάνους

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα, όμως οι Τάιμς σημείωσαν πως οι νέοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν το καλοκαίρι, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης εντείνεται στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.
ΔΙΕΘΝΗ

Μιανμάρ: Μπάιντεν και ΕΕ καταδίκασαν τα αιματηρά γεγονότα του Σαββάτου

Ο αριθμός των θανάτων μετά το πραξικόπημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 423, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, ΜΚΟ η οποία κρατά αρχείο για τα θύματα μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης.