ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Βίλες σε τιμή τριαριού στο ψευδοκράτος: Γιατί είναι άκρως επικίνδυνες

Πρώην στέλεχος της Μοσάντ προειδοποιεί ότι οι εξωπραγματικές ευκαιρίες που διαφημίζουν Τούρκοι για ακίνητα στην κατεχόμενη Β. Κύπρο εκθέτουν τους Ισραηλινούς σε ένα τραπεζικό σύστημα ξεπλύματος και διαφθοράς.

Ενώ οι Ισραηλινοί δελεάζονται από εξωπραγματικές προσφορές για επενδύσεις σε εξοχικές κατοικίες στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με τιμές... διαμερίσματος στο Παγκράτι για μια πολυτελή βίλα (δείτε ενδεικτικά εδώ), πρώην στέλεχος της Μοσάντ με ειδίκευση σε χρηματοπιστωτικά θέματα προειδοποιεί με άρθρο του να μείνουν μακριά οι Ισραηλινοί από τέτοιες επενδύσεις γιατί το τουρκικό τραπεζικό σύστημα και ιδιαίτερα οι απολήξεις του στα κατεχόμενα αποτελούν διεθνές κέντρο ξεπλύματος και απάτης.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην ισραηλινή εφημερίδα The Jerusalem Post ο Εχούντ Λεβί, πρώην στέλεχος της Μοσάντ και κυβερνητικών υπηρεσιών του Ισραήλ, η Τουρκία επέβαλλε πρόστιμα σε πολλά διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan, Credit Suisse, Barclays για short selling σε μετοχές χωρίς να έχουν ενημερώσει τις τοπικές χρηματιστηριακές αρχές. Η κίνηση αυτή έγινε μια εβδομάδα αφότου ξένοι επενδυτές απέσυραν δεκάδες δισ. δολ. από το τουρκικό Χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων.

Τα πρόστιμα αυτά ερμηνεύονται από αναλυτές ως μια αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις εκροές ξένων κεφαλαίων που σημειώθηκαν μετά την απόφασή του να απολύσει τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Νατζί Αγκμπάλ τον Μάρτιο. Όμως, τονίζει η Λεβί, η δυναμική αντιπαράθεσης που αναπτύσσεται μεταξύ τουρκικών αρχών και ξένων τραπεζών εντάσσεται στο πλαίσιο του τραπεζικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Δύσης και Τουρκίας, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι Αμερικανικές αρχές αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχου Γιασίν Αλ-Καντι τον βασικό ρόλο που είχε στο ξέπλυμα χρήματος για τη Χαμάς, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, χρησιμοποιώντας τουρκικές τράπεζες και έναν ιστό από φιλανθρωπικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Από τότε, παρά τις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης και της task force που είχαν δημιουργήσει οι G7 εναντίον της Τουρκίας, το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχίζει να χρησιμοποιείται σαν διεθνές «πλυντήριο» χρήματος από τρομοκρατία και διαφθορά. Ο Αλ Κάντι, σημειώνει ο Λεβί, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να αναφέρει δημοσίως πως τον εμπιστεύεται όσο και τον πατέρα του.

Το 2019, αναφορά του Nordic Monitor, ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που επικεντρώνεται στην Τουρκία, υπογραμμίζει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της Αλ Καιντα και της Αλ Σαμπάμπ μέσω του τουρκικού τραπεζικού συστήματος. Η Τουρκία έχει υπάρξει επίσης και βασικός κόμβος για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις σε Ιράν και Βόρεια Κορέα. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας, η Halkbank βρίσκεται αντιμέτωπη με το αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης καθώς διευκόλυνε την ροή 20 δισ. δολαρίων από Ιράν στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Η δίκη της Halkbank, που αναμένεται να αρχίσει το επόμενο διάστημα στη Νέα Υόρκη, μπορεί να αποτελεί και την αφορμή για αυτόν τον τραπεζικό πόλεμο που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.

Κάποιες από τις τουρκικές τράπεζες που έχουν δεχθεί πρόστιμα από την Δύση έχουν παρουσία στα βόρεια κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, στο ψευδοκράτος. Το γραφείο εξωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ OFAC (Office of Foreign Assets Control) έχει υποδείξει δύο τράπεζες ως ύποπτες για ξέπλυμα. Την First Merchant Bank και την Infobank που θεωρούνται ότι είναι τραπεζικά ιδρύματα που ασχολούνται με το ξέπλυμα χρήματος, ενώ η βρετανική Οικονομική Υπηρεσία επέβαλλε πρόστιμο στην Turkish Bank που βρίσκεται στη κατεχόμενη Κύπρο για παρόμοιους λόγους.

Οι Ισραηλινοί επενδυτές «βομβαρδίζονται» καθημερινά με διαφημίσεις ώστε να επενδύσουν σε ακίνητα στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Το υψηλό ρίσκο που έχουν οι δραστηριότητες στα κατεχόμενα και οι συναλλαγές με το τοπικό τραπεζικό σύστημα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς ξένοι επενδυτές και καταθέτες μπορούν να μείνουν απροστάτευτοι και να αντιμετωπίζουν σοβαρές απώλειες και δυσκολίες καθώς δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές δικλίδες ασφαλείας. Το 2012, η HSBC βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών στις ΗΠΑ μετά από καταγγελίες ξένων επενδυτών πως η τράπεζα οδήγησε τις επενδύσεις τους στον κλάδο των ακινήτων στα κατεχόμενα παρά το γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει τίτλους ιδιοκτησίας.

Τα κατεχόμενα βρίσκονται εκτός του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και του συστήματος SWIFT και η επικοινωνία τους με διεθνές τραπεζικό σύστημα γίνεται μέσω τραπεζών της Τουρκίας. Η ασφάλεια και η χρηματοπιστωτική του δομή έχει πληγεί από αναφορές για ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή στο παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών. Η ανεπάρκεια του νομοθετικού πλαισίου στο ψευδοκράτος αφήνει τα θύματα απάτης χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικά, η Mondial Bank κατηγορείται πως εκμεταλλεύτηκε την απουσία κανόνων στη Β. Κύπρο ώστε να εκτελέσει ένα περίτεχνο σχέδιο καταφέρνοντας να υπεξαιρέσει 35 δισ. δολάρια μια βραζιλο-ολλανδική εταιρεία, καθώς δεν της επέστρεψε ποτέ τα χρήματα που είχε καταθέσει. Η εταιρεία, μη έχοντας άλλη δυνατότητα, αποφάσισε να κυνηγήσει την τράπεζα στη Δικαιοσύνη της Β. Κύπρου, όπου το δικαστικό σώμα μόνο ανεξάρτητο δεν είναι.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Μπένσεν Σαφα που έχει την Mondial Bank, είναι συνιδιοκτήτης επίσης και της ισλαμικής τράπεζας Kibris Faisal Islam Bankasi. Στη θυγατρική Faisal Islamic Investment Corporation Ltd που έχει αρκετούς μετόχους, μεταξύ αυτών και μέλη του Σουδανικού στρατού και Κοινοβουλίου, όπως και τον πρώην αντιπρόεδρο του Σουδάν Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Ταχα που θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των γενοκτονιών και βαρβαροτήτων που συνέβησαν στη περιοχή του Νταρφούρ στις αρχές του 2000 που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου μισού εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Τάχα κατηγορείται επίσης πως βοήθησε ισλαμιστές φονταμενταλιστές να αποπειραθούν να δολοφονήσουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ έχει προσφέρει και καταφύγιο σε γνωστούς τρομοκράτες όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Το καταληκτικό συμπέρασμα στο άρθρο του Ισραηλινού ειδικού είναι σαφές: «Μην πλησιάζεται τη Βόρεια Κύπρο για επενδύσεις». Όσο δελεαστική και αν είναι μια αγορά πολυτελούς εξοχικής κατοικίας με λιγότερες από 200.000 λίρες Αγγλίας, δεν παύει να είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου για τους Ισραηλινούς η είσοδος στο «σκοτεινό» κόσμο του τουρκικού ψευδοκράτους και σε ένα τραπεζικό σύστημα που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» διεθνώς για χρήμα προερχόμενο από την ισλαμική τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: Η ΕΕ να προχωρήσει σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με τον Λίβανο

«Οι πρόσφατες τραγωδίες με την απώλεια παιδιών σε βάρκες που ταξίδευαν προς την Κύπρο, εντείνουν την ανησυχία μας και επιτάσσουν την ανάληψη αποφασιστικών δράσεων για εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών», σημείωσε.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν δηλώνει η Λευκωσία

«Το απαράδεκτο των λεγόμενων και η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ploio gaza
ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα ετοιμάζεται να αποπλεύσει από την Κύπρο

«Έχουμε πλέον κάνει τη δοκιμαστική εφαρμογή και ο στόχος είναι να συνεχίσουμε, με συστηματικό και κλιμακούμενο τρόπο, τη ροή των φορτίων προς τη Γάζα» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος