ΓΔ: 2540.19 0.75% Τζίρος: 210.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:08:39
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Φώτο: Shutterstock

Βαριά σύννεφα στο Ισραήλ, στο στόχαστρο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Υπάρχει μεγάλη οργή εναντίον της κοινότητας των υπερορθοδόξων. Ο κόσμος αλλά κυρίως η αστυνομία την κατηγορεί ότι επέτρεψε να συμβεί η τραγωδία και επέδειξε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, κάτι που έχει φανεί και στο παρελθόν κατά την πανδημία.

Μια ημέρα μετά τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 45 προσκυνητών και τον τραυματισμό άλλων 200 σε ολονύκτια θρησκευτική εορτή υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν στο βόρειο Ισραήλ ο τόπος της τραγωδίας περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις. Ίσως πολύ αργά. Γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που επικρίνουν την αστυνομία, επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να προλάβει το κακό, αναφέρει η Deutsche Welle. Σε δημοσιεύματα του τύπου γίνεται μάλιστα λόγος για έναν προσκυνητή, που δύο ώρες νωρίτερα τηλεφώνησε πολλές φορές στην αστυνομία ενημερώνοντάς την ότι η προσέλευση των προσκυνητών ήταν μαζική.

Με το φως της ημέρας πολλοί έρχονται από το πρωί για να θρηνήσουν τους δικούς τους, άλλοι για να εκφράσουν την οργή τους για την εγκληματική αμέλεια των αρχών ασφαλείας. «Πέρυσι», λέει ένας οργισμένος υπερορθόδοξος Εβραίος, «είχαν στηθεί κιγκλιδώματα και οι άνθρωποι έμπαιναν στο χώρο ο ένας μετά τον άλλο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αυτή τη φορά όμως είπα από πολύ νωρίς ότι κάτι κακό θα συμβεί, ότι ο κόσμος θα στριμωχτεί, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τα λεγόμενά μου». Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσε χθες βράδυ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που έκανε λόγο για «δυσβάσταχτη καταστροφή» και για την «μεγαλύτερη τραγωδία σε περίοδο ειρήνης στο Κράτος του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει «εξοντωτική έρευνα» κηρύσσοντας την αυριανή Κυριακή ημέρα πένθους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία. Πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση αναζητώντας εταίρους, ακόμη και από τα κόμματα των υπερορθοδόξων Εβραίων και έχει ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Μηνύματα εθνικής ενότητας

Ο Τζο Φέντερμαν, διευθυντής ειδήσεων του Associated Press περιγράφει πολύ εύστοχα τις πολιτικές επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας. «Αυτό που έχει ξεκινήσει ήδη είναι αστυνομικές έρευνες για όσα συνέβησαν που αναμφισβήτητα θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις τις επόμενες ημέρες. Ο Νετανιάχου έχει προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού και εξαρτάται άμεσα από τα πολιτικά κόμματα των υπερορθοδόξων. Το ερώτημα τώρα είναι, εάν το δυστύχημα επηρεάσει τις προσπάθειές του. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μεγάλη οργή εναντίον της κοινότητας των υπερορθοδόξων. Ο κόσμος αλλά κυρίως η αστυνομία την κατηγορεί ότι επέτρεψε να συμβεί η τραγωδία και επέδειξε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, κάτι που έχει φανεί και στο παρελθόν κατά την πανδημία. Τώρα πολλοί πιθανοί κομματικοί εταίροι να μην θέλουν να συνασπιστούν με τα υπερορθόδοξα κόμματα. Εκείνο που περιμένουμε είναι ότι ο Νετανιάχου θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα εθνικής ενότητας και τις επόμενες ημέρες, όπως το έκανε χθες, προσπαθώντας να σχηματίσει κυβέρνηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει θετική τη συνάντηση Τραμπ-Ισραηλινού ΠΘ

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση «θετική και εποικοδομητική», παρά τις πρόσφατες εντάσεις. Η συζήτηση κράτησε 1,5 ώρα, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κυανόκρανοι βρήκαν εκρηκτικά σε εγκαταλελειμμένο χωριό κοντά σε ισραηλινή ζώνη

Σχεδόν τέσσερις τόνους εκρηκτικών βρήκαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου σε κτίριο κοντά στη Χούλα, νότιο Λίβανο, κατά έλεγχο ρουτίνας. Ειδικοί της UNIFIL εξουδετέρωσαν το υλικό, χωρίς να διευκρινίζεται ο ιδιοκτήτης.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΑ μαχητικά χρησιμοποίησαν βάσεις Ισραήλ για επιθέσεις στο Ιράν

Ο Ισραήλ Κατς δήλωσε πως ΗΠΑ αεροσκάφη που έπληξαν το Ιράν απογειώθηκαν από Ισραήλ. Υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας για αντίποινα σε τυχόν επίθεση. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Νετανιάχου για συνομιλίες με τον Τραμπ για το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ, Νετανιάχου και Ζελένσκι συναντώνται στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και ο Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, με φόντο κρίσιμες εξελίξεις σε Ιράν και Ουκρανία. Νετανιάχου και Ζελένσκι παρίστανται στην τελετή για τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενό σύμμαχο του Τραμπ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Αναχαίτιση drone στα σύνορα με Ιορδανία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν σήμερα UAV κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το οποίο δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ερευνάται η προέλευσή του. Χθες αναχαιτίστηκαν άλλα δύο drones στην ίδια περιοχή.