ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Αναστασιάδης: Αμετάθετος στόχος η λύση ενός ανεξάρτητου κράτους

Η Κύπρος είναι αποφασισμένη να απορρίψει κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη.

«Θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ», δήλωσε στο τηλεοπτικό πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι θα ευχόταν να ήταν σε θέση να εξέφραζε ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου, αλλά η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Επίσης ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους Τουρκοκύπριους «με όλο τον σεβασμό, ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε».

«Το στάτους κβο δεν είναι μόνο απαράδεκτο, και για τις δύο κοινότητες. Το χείριστο είναι πως δεν οδηγεί σε μια λύση, που όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας» τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευχή να είναι η τελευταία Ανάσταση του Κυρίου που «γιορτάζουμε κάτω από τη δοκιμασία που η πανδημία επέβαλε στην ανθρωπότητα».

Συγκεκριμένα, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε 

«Μόλις προ μερικών 24ώρων βιώσαμε για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέγραψαν μια νέα «ιστορική», όπως την αποκάλεσαν, επίδοση.

Περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν από τον ΓΓ των ΗΕ να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος. Μια αξίωση που δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του ΓΓ, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση απαντήσαμε στα όσα διαστρεβλωτικά επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αποδεικνύοντας πως διαθέτουμε όχι μόνο την πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα φέρει, επιτέλους, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή.

Με επίκληση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αμετάθετων θέσεων της ΕΕ, της σωρείας καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, αποδείξαμε τη δική μας ταύτιση με το διεθνές δίκαιο και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, απευθυνθήκαμε στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ΕΕ, επιτυγχάνοντας καθοριστικές παρεμβάσεις, αποτρέποντας έτσι την επιδιωκόμενη εκτροπή και το ναυάγιο της νέας διερευνητικής πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ. Μετά το τέλος της διάσκεψης δήλωσα ικανοποίηση για την επιτυχή διαχείριση της νέας κρίσης. Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να εξέφραζα ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

Τα όσα απαράδεκτα κατέθεσε γραπτώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, στόχοι που είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε τη διχοτόμηση της Κύπρου είτε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Θέλω με έμφαση να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας.

Δεν παραγνωρίζω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως, όμως, και δεν αγνοώ τι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσφέρουν ως ασπίδα προστασίας.

Προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα.

Πέραν των διαβημάτων που προβήκαμε ευρισκόμενοι στη Γενεύη, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, συμμετέχοντας στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Ενώ τις επόμενες των εβδομάδων θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ.

Είμαι βέβαιος πως αυτές τις δύσκολες ώρες που η πατρίδα μας περνά, θα έχω την ομόθυμη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, με τις οποίες θα βρίσκομαι σε συνεχή διαβούλευση. Θέλω να σας βεβαιώσω για πολλοστή φορά πως αμετάθετος στόχος και όραμα μου παραμένει η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα παρεκκλίνει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών, που θα οδηγεί σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί, μακριά από ξένες εξαρτήσεις και στρατούς κατοχής.

Ένα κράτος που οι πρόνοιες λειτουργίας του θα το καθιστούν βιώσιμο, με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το στάτους κβο δεν είναι μόνο απαράδεκτο, και για τις δύο κοινότητες. Το χείριστο είναι πως δεν οδηγεί σε μια λύση, που όλοι μαζί, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαθά της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Γι' αυτό και με όλο τον σεβασμό σας καλώ ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη δική μας πατρίδα, την Κύπρο, που αγαπήσαμε και αγαπούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν μπορεί να αποφασιστεί θετική ατζέντα στις σχέσεις με την Τουρκία

«Aπό τη μία την εκτροπή της Τουρκίας με την αξίωση για λύση κρατών και από την άλλη πως με ανάλογες θέσεις, δεν θεωρώ ότι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί η θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει ο Νίκος Αναστασιάδης.
ΔΙΕΘΝΗ

Αλματώδης ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ κατεχόμενων περιοχών και Κύπρου

Κατά την περσινή χρονιά οι πωλήσεις από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είχαν ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς οι πωλήσεις προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, αναμένεται να φτάσουν στα 12 εκατ. ευρώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπιδοφόρος: Να τερματιστεί άμεσα η Τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου

Όπως επεσήμανε, «η πολυαγαπημένη κυπριακή κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί ισχυρό τμήμα του βασικού κορμού του Ελληνισμού της Διασποράς, λαμπρό κομμάτι της ομογένειάς μας».