ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moderna, embolio, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού Covax από τη συμφωνία με τη Moderna

Η συμφωνία αγοράς που συνάφθηκε με τη Moderna προβλέπει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις, όμως η παράδοσή τους θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο, με 34 εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες αυτόν τον χρόνο.

H Moderna θα παράσχει 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 φέτος και η Σουηδία έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca στο παγκόσμιο πρόγραμμα Covax, μια μικρή ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλει να συγκεντρώσει αποθέματα για να εμβολιάσει τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Η συμφωνία αγοράς που συνάφθηκε με τη Moderna προβλέπει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις, όμως η παράδοσή τους θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο, με 34 εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες αυτόν τον χρόνο, αναφέρει σήμερα η συμμαχία εμβολιασμών GAVI.

Ο κύριος όγκος των εμβολίων, 466 εκατομμύρια, θα είναι διαθέσιμος τον επόμενο χρόνο, προστίθεται.

Η Moderna σημείωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι οι δόσεις θα προσφερθούν στη «χαμηλότερη κλιμακωτή τιμολόγηση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την άλλη, η δωρεά της Σουηδίας είναι η δεύτερη από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία τον περασμένο μήνα, εν μέσω των ανησυχιών για την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων, αφότου οι πλούσιες χώρες συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους.

Η Σουηδία είχε αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από αναφορές για σπάνια, αλλά σοβαρά, περιστατικά δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, μεταξύ ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο. Αργότερα, επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου, όμως μονάχα για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η δωρεά της Σουηδίας στοχεύει να βοηθήσει στην άμεση κάλυψη στις καθυστερήσεις προμήθειας, διασφαλίζοντας ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να χορηγήσουν δεύτερες δόσεις σε υψηλού κινδύνου ομάδες, σύμφωνα με την Gavi.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η συμμαχία Gavi έχει αποστείλει 49 εκατομμύρια δόσεις Covid-19 σε 121 χώρες και οικονομίες, κυρίως του εμβολίου της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μια δόση εμβολίου μειώνει 50% την μετάδοση του κορονοϊού εντός σπιτιού

Μείωση κατά 38% - 49% της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού σε άλλους μη εμβολιασμένους ανθρώπους στο ίδιο νοικοκυριό μετά από την πρώτη του εμβολίου της BioNTech/Pfizer ή της Οξφόρδης/AstraZeneca.
Pfizer, koronoios, embolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΜΑ: Ξεκίνησε η αξιολόγηση του εμβολίου Pfizer για τις ηλικίες 12-15

Κανένα εμβόλιο δεν υπάρχει προς το παρόν για τα παιδιά, που είναι λιγότερο εκτεθειμένα στο να νοσήσουν σοβαρά από την ασθένεια και για τα οποία ο εμβολιασμός δεν αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι τώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ινδία παρέλαβε 150.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Φόρουμ συμβούλων που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας, ενημέρωσε τις αρχές, σχετικά με μικρές παραλλάξεις σε δείγματα κορονοϊού που θα μπορούσαν να διαφύγουν από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 60% των κατοίκων της Ιταλίας

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας ανέφερε ότι, με τον ρυθμό αυτό, υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με την πρώτη και τη δεύτερη δόση των σκευασμάτων κατά της covid-19, το 60% των κατοίκων της χώρας.