ΓΔ: 1420.47 0.20% Τζίρος: 40.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του Ερντογάν η δημοσιογραφία στην Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία τουρκικών συλλόγων, συνολικά 70 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές και το 95% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων που πρόσκεινται στον «σουλτάνο».

Την αλλεργία του προς την ελευθερία του λόγου και του Τύπου αποδεικνύει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με την χώρα να βρίσκεται στην 153η θέση σε σύνολο 180 χώρων σύμφωνα με την κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF), καθώς στη Τουρκία πραγματοποιούνται πολυάριθμες συλλήψεις δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό σύλλογο «Πρωτοβουλία Ειρήνης για την Απελευθέρωση Δημοσιογράφων» μέχρι τα τέλη Μαρτίου κρατούνταν στις φυλακές συνολικά 70 δημοσιογράφοι. Υπολογίζεται ότι στη Τουρκία το 95% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων προσκείμενων στο ισλαμικό συντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Τα τελευταία χρόνια οι πιέσεις σε βάρος ανεξάρτητων μέσων αυξάνονται ολοένα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής συνδικαλιστικής οργάνωσης DiSK Φαρούκ Ερέν επισημαίνει  στη Deutsche Welle, ότι η υπονόμευση των μέσων ενημέρωσης από τη κυβέρνηση ξεκίνησε το 2008. Τότε βγήκαν στο σφυρί η εφημερίδα Sabah και ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός ATV στη προσκείμενη στη κυβέρνηση επιχείρηση Calik Holding.

«Από εκεί και έπειτα η κυβέρνηση αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης. Η πιο πρόσφατη κίνηση φίμωσης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης ήταν ο έλεγχος του μεγαλύτερου ομίλου τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας, της Dogan Media από την οικογένεια Ντεμιρερέν γνωστή για τις στενές σχέσεις με το ΑΚΡ», τονίζει ο Φαρούκ Ερέν στη DW για να προσθέσει ότι «σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από τη κυβέρνηση. Ακόμα και η δημόσια τηλεόραση TRT, η οποία θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητη έχει γίνει φερέφωνο της Άγκυρας».

Επικριτές της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως ακόμα και το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (RTÜK), η ρυθμιστική αρχή για τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς έχει μεταβληθεί σε όργανο παρακολούθησης και ελέγχου. Για να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας οι σταθμοί θα πρέπει να εγκριθεί η αίτησή τους από το RTÜK. Ένα μέσο πίεσης, του οποίου κάνει συχνά χρήση η τουρκική κυβέρνηση.

Μόνη διαφυγή το διαδίκτυο

Ο πρόεδρος του DiSK τονίζει ότι όταν μέσα ενημέρωσης δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της κυβέρνησης το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης έχει τη δυνατότητα να τους αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας για ορισμένο χρονικό διάστημα ή να επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα.

Η Σιμπέλ Γκούνες γενική γραμματέας της Τουρκικής Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας αποτιμά ωστόσο θετικό ότι αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα και αναφέρει στην DW πως «ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου των μέσων ενημέρωσης, καταφέρνουν παρά τις αντίξοες συνθήκες να βρουν δίοδο επικοινωνίας με το κοινό τους αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να πάρει θέση».

Η γγ της Τουρκικής Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας αναφέρεται κυρίως σε διαδικτυακά εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν χάνουν ευκαιρία να επικρίνουν τα κακώς κείμενα της διακυβέρνησης Ερντογάν. Τα εν λόγω μέσα αποκαλούνται συχνά αντικυβερνητικά. Όμως η Σιμπέλ Γκούνες αποφεύγει το χαρακτηρισμό και εξηγεί πως «χρησιμοποιείται συχνά από κυβερνητικούς σε μια προσπάθεια απαξίωσης, αλλά και εξίσωσής του με τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «η μετάδοση ειδήσεων για το έργο της κυβέρνησης δεν κάνει τους δημοσιογράφους αντιπολιτευόμενους, αλλά δημοσιογράφους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία επιδεινώθηκε μετά το σεισμό

Άρθρα που επέκριναν τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση, η οποία θεωρήθηκε καθυστερημένη, είχαν ως αποτέλεσμα συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ανεστάλη για σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Twitter.
ΔΙΕΘΝΗ

Κινδυνεύουν με «μαύρο» στην Τουρκία ευρωπαϊκά και αμερικανικά Μέσα

Η έντονη λογοκρισία που επικρατεί στην Τουρκία δημιουργεί προβληματισμό σε Deutsche Welle, Euronews και Voice of America για να καταθέσουν αίτηση για να λειτουργούν στη χώρα. Στα δικαστήρια θα προσφύγει το γερμανικό Μέσο.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανικός Τύπος: Οι ΗΠΑ θέλουν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

«Για την αντιμετώπιση των διαφορών σε ακανθώδη ζητήματα, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναζητεί ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης έτσι ώστε να κρατήσει τη Τουρκία στο ΝΑΤΟ», γράφει η Frankfurter Allgemeine.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.