ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιος κάρφωσε το κύκλωμα inside trading της Νέας Υόρκης

Όπως μεταδίδει το Bloomberg σε δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ένας ανώνυμος Ελβετός trader η δράση του οποίου φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκοςγια το σκάνδαλο για το inside trading στις ΗΠΑ.

Το κλειδί στο σκάνδαλο για το inside trading στις ΗΠΑ για το οποίο έχουν κατηγορηθεί και οι Έλληνες Τηλέμαχος Λαβίδας και Γιώργος Nίκας, φαίνεται πως είναι ένας Ελβετός trader. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg σε δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ένας ανώνυμος Ελβετός trader. Καθώς γίνεται χρήση κωδικών ονομάτων δεν μπορεί να γίνει ξεκάθαρο αν όλες οι αναφορές γίνονται για ένα ή περισσότερα άτομα. 

Οι υποψίες πέφτουν στον Marc Demane-Debih, έναν trader από τη Γενεύη που συνελήφθη από τις αρχές στη Σερβία μετά από ένταλμα των ΗΠΑ για απάτη και εκδόθηκε τον Μάιο, χωρίς να υπάρχει επιβεβαίωση από τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης οτι αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος στο σκάνδαλο της Goldman Sachs. Το Bloomberg όμως υποστηρίζει τις υποψίες για του οτι ο Demane-Debih συνεργάζεται με τις αρχές καθώς δεν έχει εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου ούτε σε κάποιον κατάλογο φυλακής. 

Το νήμα που συνδέει τον Demane-Debih με τους Έλληνες κατηγορουμένους

Η  Darina Windsor, πρώην τραπεζικό στέλεχος στην Centerview Partners LLC κατηγορείται ότι έστειλε εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω email το 2013 για την Onyx Pharmaceuticals Inc στον τότε ερωτικό της σύντροφο Benjamin Taylor που δούλευε στην Moelis & Co. Εκείνος έδωσε τις πληροφορίες σε  traders που αγόρασαν μετοχές της εταιρείας και έστειλε εμπιστευτικά έγγραφα για πιθανή εξαγορά της Life Technologies Corp σε έναν ανώνυμο Ελβετό trader, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές που κέρδισε με την πληροφορία αυτή 1,5 εκατ. Δολ. και έδωσε την έδωσε σε έναν ρεπόρτερ στον Καναδά.

Συναλλαγές όμως με την Ariad Pharmaceuticals Inc και την Onyx είχε και ο Demane-Debih την ίδια περίοδο. Και έτσι πλέον φαίνεται η – πιθανή – σύνδεση καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τηλέμαχος Λαβίδας, έλαβε πληροφορίες από τον πατέρα του (Θανάση) που ήταν στο Δ.Σ. της Ariad  και τις έδωσε στον Γιώργο Νίκα. Και στους δύο απαγγέλθηκαν κατηγορίες, όπως και στον Κόεν της Goldman Sachs που κατηγορείται ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες στον Γ. Νίκα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο Τηλέμαχος Λαβίδας έχει  προφυλακιστεί ενώ ο Γιώργος Nίκας αναζητείται και σε βάρος του διατάχθηκε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
ΔΙΕΘΝΗ

Η «έκρηξη» απασχόλησης στις ΗΠΑ και τι σημαίνει για τις αγορές

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπονταν μόλις 210.000 θέσεις. Θετική πρώτη αντίδραση από τη Wall Street παρά τη νέα αύξηση απόδοσης των 10ετών ομολόγων.